Kutatás
Tipográfia

Októberben 6,4, naptárhatástól megtisztítva 5,5 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbit - közölte kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adat 0,2 százalékponttal alacsonyabb az első becslésben közöltnél.

    Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,0 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított forgalom, ami 0,1 százalékponttal lassabb az első becslésnél. 
    A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben az előzetesnél 0,3 százalékponttal kisebb mértékben, 7,9 százalékkal nőtt a forgalom. Az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene, az előzetessel megegyezően.
    Idén január-szeptemberben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 6,4 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában, az első becsléssel megegyezően. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,6 százalékkal nőtt az értékesítés volumene az első tíz hónapban.
    Októberben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 5,5 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5,0 százalékkal bővült, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké nem változott. 
    
Októberben a nem élelmiszer-kiskereskedelmen belül nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (13 százalékkal), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (10 százalékkal), a textil-, ruházati és lábbeli- (8,0 százalékkal), a bútor-, műszakicikk- (4,8 százalékkal), a használtcikk- (3,4 százalékkal), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben (1,8 százalékkal).
     Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 4,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 23 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1033 milliárd forint volt. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,2 százalékkal emelkedtek.

    Az országos kiskereskedelmi forgalom 44 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 39 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott októberben.

 

 

mti

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek