Kutatás
Tipográfia

2018. márciusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 8,7, naptárhatástól megtisztítva – főként a húsvéthatás miatt – 7,3%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a KSH.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 7,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,1%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2018. január–márciusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 7,3%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

2018. márciusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:
Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 7,3%-kal nőtt. (A második becslés adata 0,2 százalékponttal magasabb az első becslésben közöltnél.)
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 7,7%-kal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 79%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 9,6, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,1%-kal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 7,4%-kal emelkedett. Növekedtek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (16%), az iparcikk jellegű vegyes- (7,2%), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (5,7%), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (4,6%). Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a textil-, ruházati és lábbeli- (–6,1%), valamint a használtcikk-üzletekben (–14%).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 4,0%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 27%-kal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 5,1%-kal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai nem változtak.

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek