Esemény
Tipográfia

A második nemzetközi Save Food kongresszuson május 7-8-án Düsseldorfban napirendre kerül az élelmiszerpazarlás ügye. Az Interpack 2014 kiállításra szervezett kongresszuson a különböző területek szakemberei arra keresik majd a választ, hogyan lehetne csökkenteni a szemetesbe kerülő élelmiszerek mennyiségét, többek között a csomagolóipar fejlesztésén keresztül.

A Save Food az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) kezdeményezése, amin keresztül az élelmiszerpazarlás ellen küzdenek. Németországban a több mint 900 élelmiszerbank évente körülbelül 4900 raklap ételt és italt oszt szét országszerte a rászorulók között, akik száma már meghaladja a 1,5 milliót. A kiosztott élelmiszerek legtöbbje már elérte a lejárati dátumot vagy a közelében volt. A Save Food márciusi tájékoztatójában felhívta a figyelmet a lejárati idő/fogyasztható/minőségét megőrzi dátum problémájára, ami fokozottan hozzájárul a pazarláshoz.

Talán nincs még egy olyan gyakran félreértett információ, mint ez a dátum. A legtöbb fogyasztó azt hiszi, hogy ez azt jelenti, hogy meddig fogyasztható a termék. Pedig a lejárati idő csak egy olyan dátum, ami azt jelzi, hogy a termék meddig őrzi meg eredeti minőségét megfelelő tárolási körülmények között. Azaz addig a napig a termék megőrzi az eredeti színét, állagát és a maximális hatékonyságát. De a lejárati idő nem mond semmit arról, hogy meddig lehet biztonsággal elfogyasztani az ételt. Tehát valójában a „minőségét megőrzi” dátum nem lejárati vagy a fogyaszthatóság végét jelző dátum.

A lejárati idő feltüntetése egy jogi követelmény, de minden gyártó maga határozza meg az egyes esetekben, ezért ugyanannak a terméknek lehet hosszabb vagy rövidebb lejárati ideje is. Végeredményben minden fogyasztónak magának kell eldöntenie, hogy a joghurtok és hasonló termékek elfogyasztása meddig biztonságos. De van néhány általános szabály. A szeletelt sajtot például a lejárati idő után még két hétig nyugodtan meg lehet enni, a kemény sajt egy évnél tovább is eltartható. A friss tej a hűtőben legalább még egy hetet kibír, de az UHT tej többet is. A felvágott a csomagolásban tökéletesen ehető még 2-3 nappal a lejárati idő után is. A dzsemek, lekvárok akár évekkel a szavatossági idő lejárta után is biztonsággal fogyaszthatók.

Hagyatkozzunk az érzékeinkre a döntésnél. Így hozzájárulhatunk az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez, melynek keretében a legyártott élelmiszerek mintegy harmada kerül a kukákba világszerte. A bizonyosság egy magasabb szintjét érhetjük el az intelligens csomagolórendszerekkel, ami egy jó gyakorlati alternatívája a felhasználhatósági dátumnak. Az okos csomagolási megoldások, mint az idő és hőmérséklet jelzők, megmutatják a termék frissességét a termék teljes élete alatt, jelezve a fogyasztónak, hogy mikor szakadt meg a hűtési lánc. Másik példa egy olyan csomagolási fólia használata, ami megváltoztatja a színét, ha a termék fogyasztásra már nem alkalmas.

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek