Esemény
Tipográfia

25 éve nyitotta meg először kapuit a Budapest Borfesztivál. Ebben az esztendőben nemcsak Magyarország legnagyobb borszakmai rendezvénye, hanem a rendezvény főtámogatójaként megjelenő SPAR Magyarország is a 25. születésnapját ünnepli.

A magyar bor a SPAR számára a hazai gasztronómia meghatározó alkotóeleme, így a vállalat nagy hangsúlyt fektet a magyar borászat kultúrájának és hagyományainak képviseletére.
Idén a Borfesztivál 25. születésnapja különleges alkalmat ad arra, hogy a magyar borkultúra - megújulásának emblematikus alakjaival közösen tekintsünk vissza az elmúlt közel három évtizedre a kétnapos Boregyetemen. A rendezvényen, szeptember 5-én, hétfőn, izgalmas utazást tehetünk a kilencvenes és a kétezres évekbe, majd napjaink trendjeihez visszatérve, áttekinthetjük, mi változott a borkészítés, a gasztronómia és a borfogyasztási szokások terén. Mindezt persze a korszak meghatározó borait kóstolva! Szeptember 6-án rendhagyó módon egy igazi gourmet csemege a Boregyetemen: kávékurzus a Nespresso-val! Minden, amit a kávéról tudni szeretne: honnan jön, hogyan készül, hogyan kóstolja, és hogyan ismerje fel az igazi minőséget. Kóstolóval egybekötött érdekes tapasztalatszerzést kínálnak a szakemberek. Az élmény teljességéért kiváló minőségű borok megízlelésére a második napon is lehetősége nyílik a vendégeknek.
Az eseményen 2016. szeptember 8-11. között tizenkilenc borvidékről 190 kiállító több ezer bort felvonultató kínálatát ismerhetik meg a látogatók - mondta el a Zilai Zoltán, a jubileumi rendezvényt szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
Idén 17. alkalommal rendezik meg a Jótékonysági Borárverést, amelynek kedvezményezettje a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A 2016-os fesztiválon is lesz Boregyetem, amely az elmúlt több mint másfél évtizedben fontos szerepet töltött be a tudás és az ismeretek átadásában a fiatalabb generációk számára – fűzte hozzá, kiemelve, hogy a gasztronómia mellett idén is számos szakmai és kulturális program, kóstoló, koncert, szüreti felvonulás és néptáncgála gazdagítja a kínálatot.
A fesztivál nyitónapján a Csík Zenekar lép fel, míg szombaton rendezik meg a Magyar Jazz Napját, ahol színpadra lép Egri János együttese, az Egri Drive Stuff, az Equinox, a Binder Quartet és a Budapest Ragtime Band is. Szerepel a programok között a Taste of Hungary című szakmai kóstoló is, ahol szigorúan válogatott borokon keresztül lehet betekintést nyerni a magyar bor sokszínűségébe, a helyi szőlőfajták és a magyar borstílusok sajátosságaiba.
Az elmúlt több mint két évtized eredményeit összegezve Zilai Zoltán kiemelte: a kezdeti 12 millió forintról mára több mint 200 millió forintra nőtt az 1992-ben még a Vörösmarty téren indult fesztivál költségvetése, a látogatók száma minden évben 30 és 60 ezer között mozog, ráadásul egyre több külföldi turista keresi fel a rendezvényt. A fesztivál pénzügyi forgalma az elmúlt években 800 millió és egymilliárd forint között mozgott.

 

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek