Esemény
Tipográfia

A bérek növekedéséhez, a gazdaság fejlődéséhez elengedhetetlen a termelékenység és a versenyképesség fokozása, ebben pedig kulcsszerepet játszhat a kereskedelem is – hangzott el az Európai Kereskedelem Napján, ahol idén is rangos szakmai díjakat adtak át.

Több mint három éve folyamatosan növekszik a kereskedelmi forgalom, az egyébként is legnagyobb foglalkoztatónak számító ágazat pedig ma már ott tart, hogy mintegy 3 ezer főnyi plusz munkaerőt igényel. A kereskedelem ünnepnapjaként számontartott eseményen a kezdetektől fogva részt vevő CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke szerint mára mindenki elismeri, hogy a szektor a gazdaság egyik fő húzóereje, amelyre a kereskedelem szereplői méltán lehetnek büszkék.

Több mint félmillió alkalmazottnak ad munkát, ezzel a legnagyobb foglalkoztatónak számít a kereskedelemi szektor, amely egyben a magyar gazdaság egyik legfontosabb szeletét jelenti – mondta el az Európai Kereskedelem Napja alkalmából megrendezett ünnepi eseményen Krisán László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kereskedelmi tagozatának elnöke felvezető beszédében hozzátette: a kereskedelem által lebonyolított forgalom ráadásul 39. hónapja növekszik, vagyis a szektor gazdaságban betöltött kulcsszerepe a korábbiakhoz képest is egyre nő.

Az Európai Kereskedelem Napján azokat ünnepeljük, akik a kereskedelemben nap, mint nap dolgoznak azért, hogy a vásárlók jól érezzék magukat – jelentette ki az eseményen Demján Sándor. A VOSZ elnöke hozzátette: munkájuk egyértelmű eredménye, hogy sehol nem volt megfigyelhető olyan szintű fejlődés az elmúlt évtizedekben, mint a kereskedelemben. „Az áruválaszték drasztikusan javult, a korábban általános áruhiány fogalma mára gyakorlatilag ismeretlen” – jelentette ki.

Demján Sándor kitért a jelenleg napirenden lévő politikai javaslatokra is, és úgy vélte, a kereskedelem kapcsán felvetett két szabad hétvége kötelezettsége a kisebb boltok ezreit, esetleg tízezreit teheti tönkre. Az elnök ezért határozott tiltakozását fejezte ki a kérdésben.

Beszédében kitért a munkabérek emelésének szükségességére is, amelyről megjegyezte: mindaddig, amíg a termelékenység nem nő a gazdaságban, addig a béremelés illúzió. Demján Sándor ezért differenciált béremelést tartana szükségesnek.

A kereskedelem nem csupán a mindennapi életünkben, hanem a gazdaságban is az egyik legfontosabb szerepet tölti be – jegyezte meg felszólalásában az eseményen Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint a kereskedelem ezért megérdemli azt, hogy kitüntetett figyelmet kapjon akár egy napra is, a kormánynak pedig meg kell hallania a szakma üzeneteit, amelyek az ilyen napokon is megfogalmazódnak. A kereskedelem által foglalkoztatott munkavállalók száma 5,9 százalékkal nőtt 2010 óta, és mára mintegy 3 ezer főnyi munkavállaló hiányzik a szektorból. 

Csepeli Lajos, a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke az eseményen megrendezett kerekasztal-beszélgetésen kitért a munkaerőhiány kérdésére, amely jelenleg a kereskedelem egyik fontos problémája. Mint elmondta, a COOP egyelőre tudja kezelni a helyzetet, hiszen a dolgozók között magas a törzsgárda aránya, a munkavállalói hűség jellemző a kereskedelmi láncra. Hozzátette ugyanakkor, hogy az országból külföldre távozott mintegy 600 ezer ember munkavállalóként és vásárlóként is hiányzik. Csepeli Lajos a szakképzés fontosságát hangsúlyozta a probléma megoldásában.

A rendezvényen a hagyományoknak megfelelően elismeréseket is adott át a miniszter, így Klauzál Gábor Elismerő Oklevelet és Magyar Kereskedelemért Nagydíjat vehették át az arra érdemes szakmai szereplők.

A COOP üzletlánc részéről Klauzál Gábor Elismerő Oklevelet vehetett át Taferner Józsefné a Zirc-COOP Zrt. elnök-igazgatója, és Dr. Dúl Udóné, a Gödöllő COOP Zrt. vezérigazgatója.

Az eseményen a Magyar Kereskedelemért Nagydíjat kiérdemeltek között volt Kovács Oszkárné, a Nyírzem Zrt. boltvezetője és Fekete Tibor is, aki az Univer Coop Zrt. üzletvezetője. 

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek