A Volteum nevű navigációs alkalmazás az elektromos autózás talán legnagyobb problémájára, a hosszabb távolságokra történő utazástervezésre ad költséghatékony megoldást. A hiánypótló elektromos autós alkalmazás első partnerei az Auchan Magyarország Kft. és az Auchan Korzókat üzemeltető Nhood Services Hungary Kft. 

 Ma már minden tizenötödik autó elektromos töltésű az Európai Unióban, hiszen a környezettudatosság egyre fontosabb szempont az életmód és a fogyasztási szokások kialakításánál. A tavalyi első negyedévhez képest idén négyszer annyi e-autó került forgalomba, pedig az elektromos autózásnak vannak kihívásai.  Ma egy középkategóriás elektromos autó – a sebesség, az időjárási körülmények és az akkumulátor teljesítményének és állapotának függvényében – átlagosan 200-220 km távolság megtételére képes, így, ha hosszabb távolságra utazunk, fontos előre megterveznünk, hol találunk útközben töltőt. A töltés akár több órát is igénybe vehet, így azt is érdemes kigondolni, hogyan töltsük el hasznosan a kényszerű pihenőt.  

Erre a problémára ad költséghatékony megoldást az ingyenesen letölthető Volteum utazástervező alkalmazás, amit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem jelenlegi és volt hallgatóiból álló startup csapat hozott létre. A kifejezetten e-autósokat célzó applikáció nemcsak a töltőállomások helyét jelzi, hanem azt is, kell-e fizetnünk a töltésért, és ha igen, mennyit. 

Így a körülményes utazástervezés helyett csak be kell írnunk a Volteumba, hogy milyen e-autóval és hova szeretnénk utazni, az alkalmazás pedig megtervezi az optimális útvonalat, és beilleszti a szükséges töltési pontokat is. Az iOS és Android telefonokra is letölthető ingyenes alkalmazás már az Auchan Korzókon és a hipermarketekben elérhető vásárlási és étkezési lehetőségek felkínálásával is bővült, hogy a töltés alatti fél-egy órás megállót minél értékesebben tudják hasznosítani az e-autósok.      

Az Auchan Magyarország Kft. és az Auchan Korzók üzemeltetője, a Nhood Services Hungary Kft. folyamatosan keresi az olyan új, innovatív és hazai megoldásokat, amelyek a fenntarthatóság és a környezetvédelem irányába mutatnak. A Volteum applikáció csapata is ezt képviseli.

Az Auchan Holdinghoz tartozó két piaci szereplőnek nem ez az egyetlen közös projektje. Terveik között szerepel például, hogy szolár paneleket helyeznek el az ország több Auchan áruházára, így az elektromos áramot a jövőben a napenergia segítségével állítják majd elő. Emellett azon is dolgoznak, hogy egyre több Auchan áruház és Auchan Korzó legyen elérhető környezetkímélő közösségi autózással is.

A Volteum e-autósokat célzó alkalmazása már azt is mutatja, mely Auchan áruházak esnek útba utazásunk során, ahol be is vásárolhatunk vagy kedvenc ételeinket, italainkat is elfogyaszthatjuk, miközben az autónkat töltjük. 

„A kereskedelem meghatározó szereplőjeként fontosnak tartjuk, hogy a környezetvédelem érdekében komoly lépéseket tegyünk, amelynek része a társadalmi szemléletformálás is. Éppen ezért mindig szívesen csatlakozunk az olyan innovatív és zöld kezdeményezésekhez, amilyen a Volteum is” – mondta el Varga-Futó Ildikó, az Auchan kommunikációs és CSR igazgatója. 

 

Az együttműködés kapcsán Szemerédi Dóra Diána, az Auchan Korzókat üzemeltető NHood Services Hungary Kft. CSR és Belső Kommunikációs Szenior Menedzsere a következőket tette hozzá: 

“Vegyes ingatlanszolgáltatással foglalkozó cégünk, a Nhood Services Hungary Kft. kiemelt hangsúlyt fektet a társadalmi és környezeti felelősségvállalásra. Valamennyi döntésünk során igyekszünk tekintettel lenni működésünk társadalmi, gazdasági és környezeti hatásaira, ezért csak olyan projektekben gondolkodunk, ami fenntartható. Fontos számunkra, hogy hozzájáruljunk a környezetkímélő közlekedési módok elterjedéséhez, ezért lehet az Auchan Korzók parkolóiban elektromos autókat is tölteni. Töltés közben pedig az autósok bevásárolhatnak, gondoskodhatnak a banki és postai ügyintézésről, beugorhatnak a fodrászhoz, vagy egy finom ebédet is elfogyaszthatnak nálunk. A Volteum egy nagyszerű alkalmazás, aminek köszönhetően erről a lehetőségről a jövőben még több e-autós értesül majd.