Június 16-án nyílik a nevezés az ország legnépszerűbb nyíltvízi szabadidősport-eseményére, a 39. Lidl Balaton-átúszásra. Az idei év újdonsága: a Lidl Balaton-áthúzás, külön verseny SUP-osoknak.

A szervezők legfontosabb törekvése idén is az, hogy július 31-én a résztvevők biztonságos körülmények között tegyék meg Révfülöp-Balatonboglár között az 5,2 km-es, vagy a Balatonboglárról rajtoló és ugyanoda beérkező 2,6 km-es „Féltávot”. A Balaton-átúszást csak ideális időjárási viszonyok között rendezik meg, így a SUP-osok számára is garantáltak az ideális feltételek. Az első Lidl Balaton-áthúzáson saját eszközzel lehet részt venni, ahol a résztvevők számát 1000 főben limitálják.

„A Balaton-átúszás minden évben a szabadidősport és a nyílt vízi úszás ünnepe is egyben. Nagyszerű érzés látni, hogy fiatalok és idősek, profik és amatőrök évről-évre egyaránt ilyen nagy számban tudnak együtt sportolni. Napjainkban talán minden eddiginél jobban felértékelődött az egészségmegőrzés, az egészséges életmód hangsúlyozásának fontossága. Célunk az, hogy Magyarország ne csupán az élsportban érjen el kiemelkedő eredményeket, de minden generáció számára természetes legyen a sport szeretete a rendszeres testmozgás fontossága, hogy a jövő generációi úgy nőjenek fel, hogy igényeljék a sport szerepét a mindennapi életükben.” – nyilatkozta Dr. Szabó Tünde az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára.

Máth István versenyigazgató kiemelte: „A sportesemény biztonságának záloga ezúttal is a több mint 100 vitorlásból, tucatnyi kishajókból és motorcsónakokból kialakított úszófolyosó, ahol a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat szakemberei folyamatosan figyelik és ellenőrzik az úszókat. Összesen 1500 szervező, rendező ügyel a résztvevők biztonságára. A Balaton-átúszás népszerűségére jellemző, hogy tavaly az ország több mint 800 települé­séről érkeztek az úszók. 2020-ban a teljesítők több mint 1/3-a nő volt, míg az első 1979-ben megrendezett Balaton-átúszáson mindössze 4% volt a hölgyek aránya. 1979 óta 201 592 fő, összesen 1 048 278 km-t úszott, azaz a Balaton-átúszás eddigi résztvevői háromszor tették meg a Föld-Hold távolságot.”

Az 5,2 km-es, vagy 2,6 km-es táv vagy az áthúzás megtétele után a versenyzők a balatonboglári Platán strandon érnek partot, ahol számos programmal várja őket és a szurkolókat a Lidl Magyarország.

„Felelős vállalatként elkötelezettek vagyunk vásárlóink egészsége iránt, ezért hosszú évek óta azon dolgozunk, hogy felhívjuk a figyelmet a tudatos táplálkozásra, valamint a rendszeres- sportolásra, testmozgásra. Ezzel összhangban a 39. Lidl-Balaton-átúszáson is az egészségesség kerül majd a fókuszba, ahol a különféle aktivitásokon keresztül kiemelt szerepet kapnak a kiváló hazai termékek. Fontosnak tartjuk, hogy arra ösztönözzük vásárlóinkat, hogy részesítsék előnyben a magyar beszállítóktól származó termékeket, amely nem csak egészségük, de a fenntarthatóság és a hazai gazdaság támogatása szempontjából is előnyös”. – mondta Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője.

Az eseményen való részvétel feltételei megegyeznek a 264/2021. (V. 21.) Korm. rendeletben megfogalmazott, 500 fő feletti szabadtéri sportrendezvényekre vonatkozó szabályokkal.