Az ALDI Magyarország közel 800 tonnányi élelmiszert juttatott el rászorulók számára a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével, idén újabb ALDI-üzletek csatlakoznak a programhoz.

2016 óta tart az ALDI és az Élelmiszerbank együttműködése, amely során a diszkont áruházlánc az üzleteiből, illetve a logisztikai központjából kereskedelmi forgalomba nem kerülő, de emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket juttat el az Élelmiszerbank és partnerszervezetei révén rászorulók számára. Teszik mindezt önkéntes alapon, Magyarországon ugyanis jelenleg nem kötelező a lejáró élelmiszerek karitatív célú átadása. A megmentett élelmiszer az áruházi kínálat különböző területeiről származik, hiszen csomagolt és csomagolatlan zöldség és gyümölcs, a látványpékségekben előző este megmaradt, illetve az elszállítás napján lejáró csomagolt pékáru, továbbá az elszállítás napján lejáró hűtött termékek egyaránt megtalálhatóak az Élelmiszerbank és partnerei által elszállított árucikkek között. A lejáró élelmiszerek mellett számos olyan terméket átad az ALDI, amelyek csak esztétikai hibás, sérült, de nem lyukas csomagolásúak. Az áruházlánc és az Élelmiszerbank az élelmiszerbiztonsági szabályok maximális betartásával, közös erővel mérséklik az élelmiszerpazarlást, és juttatják el a megmenthető termékeket azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Az ALDI az átadandó élelmiszereket természetesen gondosan csomagolva tárolja, ügyelve arra, hogy ne keveredhessenek a selejttel, illetve az egyéb, értékesítésből kivont áruval.

A vállalat budakeszi üzlete volt az első, amely belépett ebbe a programba, és amelyet 2018 végéig még 74 üzlet követett, így a 138 magyarországi ALDI-áruház több mint fele már menti az élelmiszert, és támogatja a közvetlen környezetében élő rászorulókat, akik számára rendkívül nagy segítséget jelentenek ezek az adományok. Az idei év első hónapjában újabb két üzlet csatlakozott a szervezett élelmiszermentéshez és az év során további áruházak kapcsolódnak majd be az Élelmiszerbankkal közös együttműködésbe. Az üzletek mellett az ALDI biatorbágyi logisztikai és igazgatási központja is hozzájárul a program sikeréhez, hiszen 2017 óta innen is elszállítják az emberi fogyasztásra még alkalmas élelmiszer felesleget. Az ALDI 2018-ban összesen 784 tonna élelmiszert adott át az Élelmiszerbanknak, ebből 21,5 tonna származott a központi raktárból.