2020. novemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 0,3, naptárhatástól megtisztítva 0,8%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva 1,1%-kal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene - jelentette a KSH.

Novemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,8%-kal nőtt, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 1,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,4%-kal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz képest. 2020. január–novemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 0,2%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

2020. novemberben, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva: Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,8%-kal csökkent.
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,8%-kal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,0%-kal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,6%-kal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 1,0%-kal kisebb lett. Nőttek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-üzletekben (6,2%). A forgalom volumene csökkent az iparcikk jellegű vegyes- (2,6%), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (10%), a bútor-, műszakicikk- (21%), a textil-, ruházati és lábbeli- (27%), valamint a használtcikk-üzletekben (28%).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 12%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 43%-kal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 9,4%-kal kisebb lett.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 13%-kal csökkentek.
2020. novemberben: Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1109 milliárd forint volt. 

Az országos kiskereskedelmi forgalom 45%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 42%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 13%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2020. január– novemberben, az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva: A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 0,2%-kal emelkedett.  Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,7%-kal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,8%-kal csökkent az értékesítés volumene.