A kiskereskedelmi forgalom 4,5 százalékkal haladta meg tavaly novemberben az előző év azonos időszakit - jelentette második becslése alapján a KSH szerdán.

A január 6-án közölt első becslésben 4,7 százalékos bővülés szerepelt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 2,3 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,4 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,2 százalékkal csökkent, elsősorban a dohányforgalom visszaesése miatt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma minden csoportban, összességében 7,4 százalékkal emelkedett. Így 14 százalékkal nőttek az eladások a textil, ruházati és lábbeli, 6,2 százalékkal a könyv, számítástechnika, egyéb iparcikk, 5,1 százalékkal az iparcikk jellegű vegyes, 4,2 százalékkal a bútor, műszaki cikk, 2,3 százalékkal a gyógyszer, gyógyászati termék, illatszer, és 1,2 százalékkal a használtcikk üzletekben.

kisker3

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 23 százalékkal nőtt, folytatva az évek óta tartó bővülést - közölte a KSH. Az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,9 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 9,1 százalékkal nőttek.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 842 milliárd forint volt novemberben. Az országos kiskereskedelmi forgalom 44 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 40 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Tavaly január-novemberben a forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 4,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,1 százalékkal nőtt a forgalom.