Hiába áll rendelkezésre elegendő pénz, ha nincs mögötte szakmai tudás és stressztűrő, valamint kapcsolatépítési képesség – derül ki a K&H: üzletet ide! program felméréséből, amely arra kereste a választ, hogy milyen képességek, képzettségek szükségesek egy sikeres vállalkozás működtetéséhez.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, június 30-i adata szerint Magyarországon több mint 533.000 bejegyzett társas vállalkozás működik, holott évente mintegy 25-30.000 új vállalkozás alakul. A nagy lemorzsolódás oka, hogy kevesen tudnak hosszú távon is sikeresen működni.

„A K&H: üzletet ide! vállalkozásösztönző program keretében arra kerestük a választ, hogy a cégvezető részéről milyen  képzettségek és képességek szükségesek ahhoz, hogy egy vállalkozás hosszú távon sikeres legyen.

A kutatásból kiderült, hogy a kkv-k szerint egy vállalkozás eredményességéhez ugyan az egyetemi tanulmányok és a nyelvtudás is nélkülözhetetlen, de leginkább a szakma rejtelmeibe kell minél jobban elmélyedni” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Aki céget akar vezetni, bírnia kell a stresszt

A kutatás rávilágít arra is, hogy a sikeresség alapja a kommunikáció, a nyitottság és a terhelhetőség. A cégvezetők szerint ugyanis a legfontosabb a stressztűrő és a kapcsolatépítési képesség, emellett a kezdeményezőkészség és az önbizalom is lényeges feltétele az eredményességnek.

„Szerencsére ezek nem szuperképességek, hiszen mind elsajátítható és fejleszthető. Ráadásul ma már számtalan, kifejezetten a kkv-k  igényeire szabott szakmai előadás, konferencia és workshop közül választhatnak a cégvezetők, amelyek kifejezetten ezen képességek erősítésére koncentrálnak” – mondta el Kovács Viktor Zoltán. Érdekes adat, hogy a saját tőke és a jogi szabályozás a cégvezetők szerint a legelhanyagolhatóbb tényező. Ezek szerint hiába van meg a megfelelő összegű pénz, ettől még nem lesz sikeres a vállalkozás.