2022. májusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 12,0, naptárhatástól megtisztítva 11,1%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. Májusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 37,5%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. 2022. január–májusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 11,6%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál - közölte a KSH.

2022. májusban, az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva: az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 11,1%-kal nőtt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,0%-kal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,4%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,7%-kal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 9,5%-kal nagyobb volt. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 54, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 35, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 12, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 9,4, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 7,9, valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben 1,1%-kal növekedett.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,2%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,4%-kal csökkent.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 37,5%-kal nagyobb volt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 11%-kal növekedtek.

 

2022. májusban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1435 milliárd forintot ért el. Az országos kiskereskedelmi forgalom 44%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 19%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2022. január–májusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelem forgalmának volumene 11,6%-kal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 14,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 31,6%-kal nőtt az értékesítés volumene.