Megjelent a Magyar Közlönyben a kiskereskedelmi különadóról szóló törvény, amely június 10-én lépett hatályba. Az idén május 1-jétől ideiglenesen bevezetett különadó ezzel állandó adónemmé vált, és változtak az eljárási szabályok.

Az idén május 1-jétől újra bevezetett kiskereskedelmi különadó 2010 és 2012 között már létezett Magyarországon. Az adót nem nyereségre, hanem árbevételre kell fizetni, az adómérték sávosan emelkedik: 500 millió Ft éves árbevétel alatt nem kell fizetni, míg az árbevétel 500 millió és 30 milliárd Ft közötti részére az árbevétel 0,1%-a, 30 milliárd és 100 milliárd Ft közötti részére 0,4%-a, és 100 milliárd Ft feletti részére pedig annak 2,5%-a az adó mértéke.

Kormányrendeletre törvény

A Kormány még az adó május 1-jei hatálybalépése előtt benyújtott egy törvényjavaslatot, amelynek lényege az eredetileg a veszélyhelyzet idejére kormányrendelettel kihirdetett adó meghosszabbítása, állandósítása volt. A parlament a törvényjavaslatot június elején fogadta el, majd a Magyar Közlönyben kihirdették és június 10-től hatályba lépett.

Ritkábban fizetendő adóelőleg, későbbre tolt adóbevallás

A május 1-jétől hatályos szabályozás alapján havonta kellett adóelőleget fizetni, a törvény hatályba lépésével azonban ez megváltozik, évente csak kétszer kell majd ezt megtenni. A 2020-ra vonatkozó speciális szabály alapján a május havi előleg után a júniusit még be kell fizetni, viszont utána már csak kétszer, augusztusban és októberben kell majd előleget utalni az adóhatóságnak.

 „Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy az éves adóelőleg összege csökkenne, hanem csak a fizetési gyakoriság változik úgy, hogy ritkábban, de alkalmanként magasabb összeget kell fizetni” – mondta dr. Laczka Sándor igazgató, a Deloitte magyarországi Kiskereskedelmi-Élelmiszeripari tanácsadó csoportjának vezetője.

Az eredeti szabályozás szerint a következő év január 30-ig kellett volna beadni az éves záróbevallást és ez alapján megfizetni az éves kötelezettség és az előlegek különbözetét. A törvény hatályba lépésével ez is megváltozott, az adózóknak hosszabb idő áll rendelkezésére, a következő év május végéig kell benyújtani az éves bevallást és megfizetni a kalkulált különbözetet.

 „Az eredeti szabály fenntartása jelentős fejtörést okozott volna az adóalanyoknak, ugyanis január 30-ig még a társaságok nagy részénél nem állnak rendelkezésre a könyvvizsgáló által jóváhagyott adatok, amely alapján az adót ki kell számolni. A módosított szabály ezt orvosolja azzal, hogy az adóbevallási határidőt kitolja az éves pénzügyi beszámoló elfogadásának határidejéig” – mondta dr. Aracsi Bernadett, a Deloitte magyarországi Kiskereskedelmi-Élelmiszeripari tanácsadó csoportjának menedzsere.