A többféle deviza kezelésére alkalmas, azonnali tranzakciókat garantáló, QR-kód alapú fizetési szolgáltatást biztosító BlockBenPay is bekerült a legújabb digitális pénzügyi megoldásokat bemutató FinTechShow 10 legizgalmasabb idei fejlesztése közé. A BlockBen innovációjának használatához csupán egy okostelefonra és egy QR-kódra van szükség, így olcsó és biztonságos alternatívája a készpénznek és a bankkártyának is.

 

„A BlockBenPay olyan QR-kód alapú fizetési szolgáltatás, amely multi-asset kezelést biztosít, blockchain-alapon. A technológia többféle deviza kezelésére alkalmas. A virtuális pénztárcában lévő vagyon több eszközön tartható és kezelhető. Statikus vagy dinamikus in-store fizetést tesz lehetővé, mindössze egy okostelefon segítségével, és dinamikus online fizetési megoldást is kínál” – mutatja be a fejlesztést Bodnár Viktor, a BlockBen ügyvezető igazgatója.

Az innovatív fizetési megoldás bekerült a FinTechShow idei 10 legizgalmasabb digitális pénzügyi megoldása közé. A FinTechShow a technológiára, a szabályozói kihívásokra, a felhasználói igényekre reflektáló legújabb digitális pénzügyi megoldások bemutatásának, megvitatásának egyik legrangosabb hazai színtere. A rendezvény kiemelt témája többek között az azonnali fizetés, a nyílt bankolás, a fintech stratégia, a blockchain és a kriptogazdaság.

„A FinTechShow évek óta monitorozza a hazai fintech ökoszisztéma fejlődését, az új digitális pénzügyi megoldásokat. Három év alatt 250 hazai ötletet, fintech megoldást néztünk át. Ezen módszertanok és tapasztalatok alapján választották ki a FinTechGroup és a fintechzone.hu szakértői az idei évi prezentálókat” – tájékoztatott Lemák Gábor, a FinTechGroup ügyvezetője. Az idei év 10 döntőse közé 5 azonnali fizetéssel foglalkozó megoldás, 3 blockchain, 1 fiataloknak szánt pénzügyi és 1 vállalati pfm megoldás került be. Közülük választotta ki a legjobbat a hazai pénzügyi szektor legfontosabb szereplőit felvonultató zsűri, többek között a Magyar Nemzeti Bank, az MKB Bank, a K&H Bank vagy a Mastercard képviselőivel.

Világszerte teret nyernek és növekednek az innovatív fizetési megoldások, mint a QR kódos fizetés vagy a mobilfizetés, amelynek több fajtája létezik. Míg a mobilfizetés Magyarországon gyermekcipőben jár, Kínában az így lebonyolított vásárlások értéke meghaladta a 12 ezer milliárd dollárt. Hazánkban a bankkártya-elfogadóhelyek száma is meglehetősen alacsony, alig haladta meg a 110 ezret tavaly, ráadásul 2018. utolsó negyedévében először csökkent a bolti kártyaelfogadásra szerződött bankkártya-elfogadóhelyek száma 2014 óta. Eközben rekordszintre, 6117 milliárd forintra nőtt Magyarországon a forgalomban lévő készpénzállomány. A QR-kódos fizetés a készpénz-, és a bankkártya-használat alternatívája is lehet a BlockBen szerint.

„A vásárlók és a kereskedők részéről egyre nő az igény az olyan fizetési megoldások iránt, amelyek gyorsak és kevés teendőt igényelnek. Ilyen a BlockBenPay is. Egyszerű, mert csökken a fizetésben részt vevő köztes kiszolgálók száma, olcsó, mert alacsonyak a fizetendő jutalékok, díjak, praktikus, mert egy telefon vagy egy okosóra is elég lehet a fizetéshez, valamint biztonságos, mert a QR-kódos fizetés minden tranzakcióhoz egyedi pénztárcaazonosító kódot generál” – mutatja be a fejlesztés részleteit Bodnár Viktor.

A BlockBenPay-nek köszönhetően a kereskedői terminál és a pénztárcaszolgáltató direktben összeköthető, így csökkenthető a fizetésben részt vevő köztes kiszolgálók száma és a fizetendő jutalékok, díjak is alacsonyabbak lehetnek. Ez, és a rendszerhez történő díjmentes csatlakozás a kereskedői oldalon különösen a kisvállalkozásoknak lehet előnyös. A felhasználóknak pedig csupán egy telefon vagy egy okosóra is elég a fizetéshez.

Rendkívül vonzó lehetőség a vásárlóknak a „goldback”: azonnali visszatérítést kaphatnak a kereskedőtől vásárlásaik után, mégpedig BlockNote-ban, vagyis 100 százalékos aranyletétű kriptovalutában. Így forintban, euróban történt fizetéseik után aranyat kapnak vissza.