Egységes uniós lépéseket sürget az élelmiszer-pazarlás mérséklésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - közölte a köztestület szerdán az MTI-vel.

    A NAK támogatja azt az - Európai Parlamentet (EP) határozott állásfoglalására ösztönző - indítványt, melyet az EP környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottsága terjeszthet hamarosan a szervezet elé. A jelentéstervezet előkészítésében a NAK és az európai agrárgazdasági konföderáció (COPA-COGECA) is részt vett.
    Becslések szerint az Európai Unióban évente 88 millió tonna élelmiszert dobnak ki, ami egy emberre vetítve 173 kilogrammnak felel meg. A kidobott élelmiszerek és az élelmiszer-veszteség a víz, a talaj, munkaórák, az energia és más értékes, korlátozott erőforrások pazarlását is jelenti.
    A bizottsági kezdeményezés szerint az élelmiszer-hulladékok mennyiségét 50 százalékkal kellene csökkenteni 2030-ig.  A 2025-ig 30 százalékos csökkentést megcélzó már érvényes  kötelező célkitűzés eléréséhez megfelelő eszközök biztosítását kérik az uniós döntéshozóktól.
    Az MTI korábbi információja szerint Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ennek hozzávetőleg egynegyede a háztartásokban.

 

(MTI)