Az Eurostat végleges adatai alapján decemberben az előzetes adattal megegyezően 9,2 százalékkal emelkedtek éves bázison a fogyasztói árak az euróövezetben, tovább mérséklődve az októberben 10,6 százalékon elért rekordról.

Az euróövezeti inflációs ráta 9,2 százalékra csökkent decemberben az Eurostat végleges adatai szerint a novemberi 10,1 százalékról. Egy évvel korábban, 2021 decemberében 5,0 százalék volt az inflációs ráta az euróövezetben.

Novemberhez képest 0,4 százalékkal, 2020 augusztusa óta a legnagyobb mértékben csökkentek a fogyasztói árak decemberben az euróövezetben a novemberi 0,1 százalékos havi csökkenés után. A piac 0,3 százalékos havi árcsökkenést várt decemberre.

A decemberi euróövezeti inflációhoz az energiaárak 2,79 százalékponttal, az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek 2,88 százalékponttal járultak hozzá.

Az energiaárak éves szinten 25,5 százalékkal emelkedtek az euróövezetben decemberben, 6,6 százalékkal csökkentek viszont a novemberihez képest. Novemberben 34,9 százalékos volt az energiaárak éves emelkedése.

Az EU-ban 10,4 százalékos volt a decemberi infláció a novemberi 11,1 százalék után, szemben az egy évvel korábbi 5,3 százalékkal. A legalacsonyabb inflációt Spanyolországban regisztrálták decemberben, 5,5 százalékosat. Luxembourgban 6,2 százalékos, Franciaországban 6,7 százalékos volt a decemberi infláció. A legmagasabb infláció decemberben az EU-ban Magyarországon volt, 25,0 százalékos. Lettországban 20,7 százalékos, Litvániában 20,0 százalékos inflációt regisztráltak decemberben.

Novemberhez képest decemberben az unió 22 tagállamában csökkent az infláció, kettőben nem változott és háromban emelkedett.

(MTI)