Az ABB ultragyors csomagolásra tervezett IRB 390 FlexPacker® delta ipari robotját választották a Red Dot Product Design (Piros Pont terméktervezési) díjra; így az ABB-nek ez lesz a második olyan robotja, amely két egymást követő évben is elnyeri ezt a rangos díjat.

A globális Red Dot termékdizájn díjakkal (Red Hot Design Awards) a terméktervezésben elért eredményeket ismeri el a több mint 50 nemzetközi dizájn szakértőből álló zsűri, amely évente több ezer pályaművet vizsgál és értékel. 2022-ben a Red Dot-díj zsűrije olyan termékeket keresett, amelyek kiemelkedő tervezési minőséget és magas fokú innová-ciót mutatnak – azaz olyan tulajdonságokat, amelyek a kezdetektől fogva meghatározóak voltak a FlexPacker fejlesz-tése során. A díj tükrözi a terméktervezés fontosságát a robotikában, mivel egyre több olyan automatizált megoldást vezetnek be a gyártás területén, amelyekben a robotok együttműködnek az emberekkel, és kiegészítik a szakmunkát, hogy ezáltal biztonságosabbá és fenntarthatóbbá tegyék a termelést.

„Nagyon örülök, hogy az IRB 390 FlexPacker megkapta ezt a rangos díjat” - mondta Marc Segura, az ABB Robotika üzletágának vezetője. „Szorosan együttműködtünk ügyfeleinkkel, és olyan robotot fejlesztettünk ki, amellyel kielégít-hető a polcra kész csomagolású termék iránti megnövekedett kereslet. Az együttműködés és a tervezés során olyan innovatív megoldás született, amely a sebesség, a hasznos terhelés és az ügyesség ötvözésével lehetővé teszi az ügyfe-leinek, hogy rugalmasabbá tegyék a gyártósorokat, és képesek legyenek kezelni a kis volumenű, nagyon változó és nehezebb súlyú termékek termelése iránt megnövekedett keresletet. A letisztult, egyszerű és modern esztétikai elve-ket követve az IRB 390-et úgy terveztük, hogy bizalmat keltsen a felhasználókban.”

A FlexPacker delta robotot kifejezetten ultragyors, nagy hasznosteher-kapacitású komissiózásra és hatékony csomagolásra tervezték 15 kg-ig. Fejlesztése során különös hangsúlyt fektettek a polcra kész csomagolásra, amelynél a termé-kek függőlegesen helyezhetők el, így ideális az élelmiszer- és ital-, a gyógyszer- és a fogyasztási termékek csomagolási szegmensében. A négy vagy öt tengellyel felszerelt robot „megdöntő " („tilting”) tengelye növeli a rugalmasságot, így a másodlagos csomagolás gyorsabb és hatékonyabb.

A FlexPacker megjelenése tükrözi funkcionalitását, fehér festett bevonata esztétikailag is tetszetős, ugyanakkor köny-nyen tisztán tartható. A nagyon kevés vízszintes felület és az egyszerű, geometrikus forma megakadályozza a szeny-nyeződések felhalmozódását, így segít fenntartani a működési sebességet és pontosságot.

A zsűri a „letisztult dizájn, a minőség és az innováció” miatt dicsérte a FlexPackert, amely két új, több szabadságot biztosító csuklóval rendelkezik. A delta robot szokványos, párhuzamos karjainak radikális újra tervezésének eredmé-nyeként ezek a csuklók nagyobb merevséget biztosítanak a megnövelt terhek elviseléséhez, lehetővé téve a FlexPac-ker számára, hogy több vagy nehezebb tárgyat vegyen fel, vagy hogy nagyobb, kifinomultabb fogókat használjon. A csuklók tömítettek, így a robot élettartama alatt karbantartást nem igényelnek.

A FlexPacker delta robot a harmadik ABB által gyártott robottípus, amely elnyerte a Red Dot formatervezési díjat. A díjat 2021-ben a GoFaTM együttműködő robotnak, illetve 2011-ben a YuMi® kétkarú, együttműködő robotnak is odaítélték. Az ABB több mint két évtizede vezető szerepet tölt be a delta robotok szegmensében, de a FlexPacker az első ipari delta robot, amely elnyerte a díjat. A FlexPacker robottal az ABB a "pick and pack" (komissiózási és csoma-golási) megoldások növekvő trendjére is válaszol, amelyekkel helyet lehet megtakarítani, mivel segítségükkel két hat-tengelyes robotot egyetlen öttengelyes egységgel ki lehet váltani.