Tombol a nyár és lassan maga a közönség is, hiszen itt a fesztiválszezon, ami némi kényszerpihenő után idén újra teljes palettát kínál a látogatóknak.

A rajongók pedig mindenben az esszenciális élményeket keresik: az előadókra és a minőségi kapcsolódásokra fókuszálnak, mértékkel, de kíváncsian emelgetve poharukat. A fröccsök egyértelműen a fesztiválok slágerei – hogy azokon belül melyek, és azok miből készülnek, kiderül a Hilltop online kutatásából.

 

Így fesztiválozunk mi

 Az élményeket a középpontba állító Hilltop borászat online felmérése alapján kijelenthetjük: szeretünk fesztiválozni. Olyannyira, hogy az időpont vagy a jegyár alig befolyásolja a választást, viszont a fellépők listája mindent visz - legalábbis a megkérdezettek 70 százalékát az előadók vonzzák be. A válaszolók majdnem fele inkább néhány kiemelt napon látogat el a rendezvényekre, míg 30 százalékuk egy napra, és csupán 11,9 százalékuk vesz részt a fesztivál minden napján. A megkérdezettek inkább 1-2 jó baráttal osztják meg az élményeket (84,2%), mintsem nagyobb társasággal mozognának.

 Akármekkora is a csapat, a fesztiválhangulatot illik megalapozni: a „bemelegítés” hagyományából túlnyomórészt (68,3%) még ma sem engednek a szórakozni vágyók. Van, aki ragaszkodik a kedvenc fesztiválitalához (31,7%), akadnak olyanok is, akik a többiek ízlésére hagyatkoznak (6,9%), ám a legtöbben a szabad választás hívei, és szívesen próbálnak ki új italokat (61,4%) a helyszínen.

 A válaszadók szerint a változatosság belefér, de a mértéktelenség nem. Fele-fele arányban vannak azok, akik csak egy, és azok, akik maximum két-háromféle alkoholt fogyasztanak egy nap (45,5% - 45,3%), az ennél merészebbek aránya, akik ennél többféle italt kombinálnak azonban még a 10 százalékot sem éri el.

 

A fesztiválok slágeritala: A FRÖCCS

 A nyári fesztiválok legkedveltebb italai egyértelműen a fröccsök (25,3%), maguk mögé utasítva a söröket (21%). A bárpultoknál továbbá majdnem ugyanannyian koktéloznak (14%), mint üdítőznek és vizeznek (12,7%), viszont jóval többen boroznak (19,3%).

 A különböző fröccsökön belül verhetetlen a nagyfröccs (38,3%), nagy rajongótábornak örvend a pontosan fordított bor-szóda arányú hosszúlépés (27,1%) is, a maradék szavazatokon pedig nagyjából egyenlő arányban osztozik a házmester és a kisfröccs. A legkedveltebb fröccsalap a fesztiválközönség szerint a rendkívül aromás Irsai Olivér (41,4%), majd ezt követi a könnyed merlot rosé (29,5%), az olaszrizling (17,2%) és végül az egzotikus cserszegi fűszeres (11,9%).

 A fesztiválra készülők azonban nem állnak meg a tradicionális ízeknél: ínyükre volna egy boralapú koktél (91,7%), de egy rendhagyó fröccs is sokaknál szóba jöhet. A legtöbben (55,5%) a bodzaszörppel megbolondított Sex on the HILL-re (Hilltop sauvignon blanc-ból) kíváncsiak, de a málnaszörpös Maci on the TOP (Hilltop merlot roséból) is sokak (41,4%) számára vonzó.

 

A Hilltop online, nem reprezentatív felmérése 2022.06.03. és 2022.06.12. között készült a Typeform felületén. Az 717 válaszadó háromnegyede nő, egynegyede férfi, legtöbben a 25-34, majd azt követően a 35-44, valamint 19-24 év között korcsoportból (35,9%, 23,4%, 21,3%).