A méhek megóvása érdekében együttműködési megállapodást írt alá a gyümölcslégyártó Sió-Eckes Kft. és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) - jelentette be a társaság pénteken, a méhek világnapja alkalmából.

    A közleményben kiemelték, a Sió-Eckes Kft. többek között átfogó kommunikációs kampánnyal, edukációs eseményekkel, dolgozói aktivitásával támogatja a szervezet munkáját.
    Hangsúlyozták, a Sió számára fontos az alapanyagok kiváló minősége, az ökoszisztéma fenntartására.
    A globális élelmiszertermelés 76 százaléka függ a házi- és vadméhfajok beporzásától. Ezek az élőlények világszerte biztosítják, hogy jó minőségű termények, például különböző gyümölcsfélék teremjenek. A Föld méhpopulációja az 1970-es évek óta mintegy 60 százalékkal csökkent. Ráadásul az elmúlt 25-30 évben a rovarok össztömege évente 2,5 százalékkal csökkent, és ha ez ilyen ütemben folytatódik tovább, egy évszázadon belül teljesen eltűnhetnek a Föld színéről. A hazai méhállományokat sújtó, hátrányos környezeti hatások, a klímaváltozás, a növekvő méhegészségügyi feladatok nem várt kihívások elé állítják a szakembereket Magyarországon is - hívtak fel a figyelmet a közleményben.
    Mészáros Dezső, a Sió-Eckes Kft. ügyvezető igazgatója a közleményben hangsúlyozta, a szakmai szervezettel  közös erővel védhetik meg a gyümölcstermesztés legfontosabb természetes háttérmunkásait, a méheket. Siófoki központjuk területén, és annak közvetlen környezetében pedig méhlegelőket is telepítenek.
    Bross Péter, az OMME elnöke a közleményben kiemelte, a méhek és más beporzók eltűnése világszerte megfigyelhető jelenség. Ha teljesen kipusztulnak a méhek, az visszafordíthatatlan következményeket jelenthet az emberiség számára.

 

 

mti