Egy díj, ami csakis a borászatról, a teljesítményről és az elhivatottságról szól. Az idén Nyúlné dr. Pühra Beáta kapta meg az elismerést.

Az „ÉV BORTERMELŐJE MAGYARORSZÁGON

Az Év Bortermelője Magyarországon díj azért is különleges, mert nem magát a produktumot veszik górcső alá, hanem a díjazott bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményét, borainak állandó kiváló minőségét, azok hazai és külföldi sikerét. Az Év Bortermelője díjat 1991-ben adták át először azzal a szándékkal, hogy elismerjék egy hazai borász kimagasló szakmai teljesítményét.

Az idei verseny nyertese

December 2-án, a FELIX Kitchen & Bar-ban hirdették ki a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2021” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. Az idei díjazott Nyúlné dr. Pühra Beáta az Etyek-Budai borvidékről.

Nyúlné Dr. Pühra Beáta, a Nyakas Pincészet főborásza egész életét ennek a szakmának szentelte, nem véletlenül, hiszen komoly alapokról indult. Már gyerekkorában „beleivódott” a szakmába, hiszen nagyapja és apja is borászattal foglalkozott. Beáta is ezt az utat választotta és ezt jól tette - látva fantasztikus eredményeit. A Soós István borászati iskola elvégzése után továbbhaladt a szakmában, a Kertészeti Egyetem elvégzése után megszerezte a doktori fokozatot, majd pálinkamester szakmérnök lett, emellett egyetemi docens címet is kapott.

Beáta 2000-ben került a Nyakas Pincészethez, ahol a borászat irányítása mellett feladata a minőség-ellenőrzés és a palackozó üzemeltetése. A pincészet nagyszerű helynek bizonyul a sokszínű borász számára, hiszen ötletei megvalósításában mindig támogató hátteret kap. A jelenleg 188 hektáron gazdálkodó pincészet évente több, mint 1 millió palack bort készít, amelyet a hazai piac mellett külföldre is exportálnak. A rendkívül széles termékpalettának köszönhetően minden borkedvelő megtalálja kedvencét a Nyakas borok között.

Nyúlné dr. Pühra Beáta kedvence

Pályafutása alatt rengeteg hazai és külföldi versenyen jeleskedett. 20 év munkássága alatt több mint 100 érmet szereztek, melyek között számos világszínvonalú díj is található. Bea személyes kedvence a Rajnai rizling fajta, amit a borok királynőjének tart:

„Lassan nyílik meg, különleges ízeket mutat, éretten lesz igazán kifinomult, az évjáratok nagyon eltérnek egymástól, így igazi kihívást jelent a borász számára.”

Az éves díj kihirdetést kétkörös szavazás előzi meg. Az első fordulóban az Akadémia összegyűjti a saját tagjai, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, országos jelentőségű szakmai szervezetei, a vendéglátás és gasztronómia valamint a szaksajtó részérő az Év bortermelője személyére érkező ajánlásokat, illetve az elmúlt évek Év Bortermelői közös jelöltjét.

Így egy jelöltet „Az Év Bortermelője Magyarországon” címet korábban elnyert bortermelők, négy további személyt pedig az MBA által felkért szakmai kör jelöl. A jelölést követően a Magyar Bor Akadémia honlapján közzéteszi a jelölésben résztvevők névsorát.

A második körben az Akadémia összesíti a jelöléseket, majd az öt legtöbb ajánlással rendelkező bortermelő listáját az akadémikusok körében szavazásra bocsátja. A szavazatok alapján alakul ki a végleges eredmény, azaz, hogy ki jogosult "Az Év Bortermelője Magyarországon" cím viselésére.

Az „ÉV BORTERMELŐJE MAGYARORSZÁGON” 2021 - az idei év jelöltjei:

Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)

Günzer Tamás (Villányi borvidék)

Ipacs Szabó István (Villányi borvidék)

Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)

Nyúlné Dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék)

 

 

(Fotó: Magyar Bor Akadémia)