A Szupermenta program októberi tesztjében összesen 13 tálcás gombát vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az itthon legelterjedtebb fehér csiperkegomba mellett öt eltérő fajtájú gomba kedveltségét is tesztelték. Összességében elmondható, minden vizsgált termék „gombabiztos”.

A tesztelt gombák közül 12 hazai míg egy külföldi termesztésű volt. A termékeket, hét különböző áruházlánc polcáról, egy üzletlánc központi raktárából, és egy piacról gyűjtötték be a hatósági felügyelők. Nyolcféle fehér csiperkegomba alapos vizsgálata mellett a szakemberek arra is kíváncsiak voltak, más fajtájú gombákat egymással összehasonlítva milyen eredmények születnek. E szellemben a termékteszt kiegészült a barna csiperkegombával, a portobello-val, a laskagombával, valamint a vadon termő vargánya és galambgombával.

 A Nébih laboratóriumaiban a szakemberek elvégezték többek között a termékek Salmonella spp, Listeria monocytogenes, a nedvességtartalom, a beltartalmi értékek és növényvédő szerek vizsgálatát. Összesen 4886 laboratóriumi paraméter vizsgálatára került sor. Minden tesztelt termék megfelelt az előírásoknak.

 A termékek jelölés ellenérzésére is sor került. A címkéken az előírásoknak megfelelően, a termék csomagolójának neve, címe a származási ország és a nyomon követhetőséget biztosító adat minden terméken maradéktalanul szerepelt.

 A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. A nyolc fehér csiperkegomba közül, az első helyet az Auchan, a másodikat a Penny, míg a harmadikat az Aldi zöldségpultján kínált termék érdemelte ki.

A fajták versenyében első helyen végzett a vadon termő vargánya gomba. Második helyet a laskagomba nyerte el, míg a kóstolók véleménye alapján a fehér csiperkegomba lett a harmadik.