Összefogásra buzdít a KOMETA


Sosem látott bizonytalanság van a sertéspiacon: keresleti oldalról felvevőországok estek ki, miután Kína visszafogta európai megrendeléseit, kínálati oldalról pedig megnövekedett előállítási önköltség a jellemző. Utóbbira hatással vannak a megemelkedett takarmány- és energiaárak, valamint a szektorra jellemző erőteljes bérnövekedés. A túlkínálat már olyan mértékű, hogy az európai sertésipar negyedével-ötödével többet termel a keresletnél, aminek köszönhetően az iparág szereplői már önköltség alatt kénytelenek működni, a gazdák csak rendkívül alacsony áron tudják eladni a sertéseket. Az ágazati elemzők szerint nem kizárt, hogy idén a hasított sertés felvásárlási ára tovább, akár az 1,10 eurós kilogrammonkénti ár alá csökkenhet.

Az egész hús-termékláncban nehéz a helyzet. A feldolgozók munkáját nehezíti a globális anyag- és eszközhiány, valamint a megakadások az ellátási láncban. Az egekbe szökött energiaárak veszélyeztetik az egész terméklánc rentabilitását. A megfelelő humánkapacitás felvétele és megtartása az élelmiszergyártóknál a munkabérek folyamatos emelését követelik meg – a KOMETA az elmúlt egy évben háromszor is bért emelt ennek érdekében.

Giacomo Pedranzini, a KOMETA ügyvezető igazgatója azt vallja, hogy a teljes termékláncot érintő nehézségeket csak úgy lehet legyőzni, ha a lánc minden résztvevője felelősen működik és hozzájárul a megoldáshoz. Munkatársaival folyamatosan keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel a vállalaton keresztül hozzájárulhatnak a fenntartható jövőhöz. Jelen problémára adott válaszuk, hogy a felvásárlási alapárat nem csökkentik a mostani 1,20 euró/kg alá a piaci ár további csökkenése esetén sem. Sőt, azoknak a szerződött partnereiknek, akivel volatilitást csökkentő megállapodást kötöttek, 1,24 eurót fizetnek kilogrammonként a hasított súlyra számítva.

„Vallom, hogy a felelős vállalati viselkedés nem csupán a környezetvédelemben és az állatjólétben, de a felelős beszerzésben is megnyilvánul. A volatilitás csökkentése hosszú távon közös érdekünk, kiszámíthatóbbá és stabilabbá teszi az árakat, ami mindenki számára előnyös. Szeretnénk hinni, hogy ez visszafelé is így működik majd, és amennyiben a piaci árak extrém magasba emelkednek, akkor a gazdák is ugyanúgy méltányos árat állapítanak majd meg. A terméklánc minden résztvevőjének szerepet kell vállalnia ebben a nehéz helyzetben” – foglalta össze Giacomo Pedranzini.