Késve éledő szőlő, évtizedek óta nem tapasztalt jégverés, szélsőséges nyár, mégis nagy várakozásokkal tekint a 2021-es borok elé a neszmélyi borvidék legnagyobb borászata. Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza szerint évtizedek tapasztalata, hogy a páratlan évek mindig kínálnak valami különlegességet, a sokszorosan díjnyertes Kamocsay Ihlet Cuvée például eddig mindig páratlan évjáratok kiemelkedő terméséből volt a legsikeresebb.

Bár a szőlőtermés és az abból készülő borok minősége igazán csak akkor állapítható meg, amikor már a pincékben a termés és palackokban a bor, de a Hilltop főborásza, Kamocsay Ákos már most bizakodóan tekint a jövőbe. „Ha visszagondolok évekre visszamenőleg, azt lehet mondani, hogy a páratlan évjáratok valahogy mindig extrábbak voltak, mint a páros évek termése. A hagyományokban remélem, hogy idén sem fogunk csalódni, és lesz olyan borunk, ami igazi különlegesség lesz” – fogalmazta meg a 2021-es évjárattal kapcsolatos várakozásait Kamocsay Ákos.

 Az aktuális szürettel kapcsolatosan természetesen nem csak az évszám miatt nagyok a borászat elvárásai. Az idei szőlő is kiemelkedően jó tulajdonságokkal bír, ráadásul az elmúlt hónapokban több olyan fejlesztés is történt a neszmélyi birtokon, amik meghatározzák az erjedési folyamatokat és ezáltal a készülő tételek minőségét. Amellett, hogy az idei szüret során már a borászat új, szüretelő kombájnja is segíti a munkálatokat, a Hilltop megújította a teljes hűtőrendszert, így az eddiginél még pontosabban és hatékonyabban szabályozhatók a folyamatok, akár mobiltelefonról is. Emellett megkezdődött a feldolgozó rendszer teljes átalakítása is, aminek köszönhetően például bekerült egy olyan berendezés is a rendszerbe, aminek köszönhetően a szőlő már hűtve, kb. 10 Celsius fokos hőmérséklettel érkezik a garatból a présbe. Az eljárásnak köszönhetően a szőlőben megtalálható gyümölcsös illatok és aromák nem tudnak oxidálódni, frissek és üdék maradnak – ezzel a Hilltop védjegyének számító illatos és aromás borok még magasabb szintre emelkedhetnek.

 A jelenlegi optimista várakozásokat a természet és az időjárás sokszor befeketítette azért az előző szüret óta eltelt hónapokban. Tavasszal a megszokotthoz képest egy hónappal később pattantak ki az első rügyek a neszmélyi borvidék szőlőin és a nyár sem hozta be a lemaradást – az első szőlőket csak viszonylag későn, szeptember elején kezdhették el szedni a vidék borászatai. A nyári szélsőséges időjárás sem kímélte a környéket, júniusban egy, a Hilltop történetében évek óta nem tapasztalt jégverés károsította a növényeket, ami csak a borászat birtokán 200 hektár körüli területet érintett, nem említve a környező kisebb borászatok által elszenvedett károkat. A szüret eddigi tapasztalatai alapján a nehezítő körülmények ellenére is jó az idei minőség, szépen alakulnak a cukorfokok, bár a savak még magasak, így az időjárás közreműködésére is szükség van, hogy valóban kiemelkedő legyen az aktuális évjárat.

 Az idei szüret eredményeként palackba kerülő első borokat, például a Hilltop egyik legnépszerűbb termékét, az Irsai Olivért várhatóan már pár hét múlva, október végén, november elején palackban is meg lehet kóstolni, de érdemes lesz várni az érettebb, kiforrottabb tételekre is.