A Lucart számára nem jelent akadályt a Brexit: folytatódik a Csoport nemzetközi terjeszkedése Nagy-Britanniában

A Porcari (Lucca megye) székhelyű Lucart Csoport operatív vezetését végző Lucart SpA bejelentette, hogy megvásárolta az ESP Ltd (Essential Supply Products Ltd) tőkéjének 100%-át, amely a legnagyobb független feldolgozó vállalat a közületi egészségügyi és háztartási papírtermékek piacán. A vétel 2021. február 26-án zárult le, hivatalosan pedig 2021. március 1-től lépett érvénybe. A Csoport a magyar piacra a Book Paper Kft. 2016-os akvizíciójával lépett be a kelet- és közép-európai nyitásuk kapujaként.

Az 1990-ben alapított Essential Supply Products Ltd székhelye és gyártóüzeme az angliai Malvern településen helyezkedik el (Worcestershire megye), az éves forgalma pedig jelenleg mintegy 30 millió euró. A gyártóüzem 2017-18-ban épült, alapterülete 77000 nm, amiből 15000 nm fedett. A vállalat 85 főt foglalkoztat 5 különböző gyártósoron, és a pozíciójának, a piacának és a termékféleségeinek köszönhetően sok szálon tud majd összehangoltan együttműködni a Lucart Csoport többi üzemével. A Lucart és az ESP közötti kapcsolat hosszú múltra tekint vissza, ugyanis a Malvernben található üzemben feldolgozott papír egy részét a Lucart üzemeiben állítják elő. Az ESP Ltd megvásárlása teljes mértékben illeszkedik a Lucart fejlesztési és nemzetközi terjeszkedési terveibe, és hozzájárul ahhoz, hogy határozottan megerősítse vezető szerepét a közületi higiéniás termékek európai piacán. „Ez a cégvásárlás stratégiai jelentőségű az egész Csoport számára, ugyanis általa megszilárdíthatjuk jelenlétünket Nagy-Britanniában, amely a második legnagyobb piac Európában az egészségügyi és háztartási papírtermékek terén” – mondja Massimo Pasquini, a Lucart ügyvezető igazgatója. „Szilárd pénzügyi helyzetünk, a Csoport stratégiai célkitűzéseinek elérésére való törekvésünk, és annak tudatosítása, hogy a jelenlegi időszak nehézségei miatt nem szabad szem elől tévesztenünk a hosszútávú jövőképünket, lehetővé tették azt, hogy felülemelkedjünk a Brexit és a Covid-19-járvány által okozott bizonytalanságokon is, és sikerüljön megtennünk ezt a Lucart Csoport jövőbeni fejlődése szempontjából igen jelentős újabb lépést.”

Carl Theakston, az ESP Ltd alapítója, aki személyes közreműködésével fogja segíteni az átadás-átvételt, így kommentálta ezt a fontos eseményt: „Az évek során számos ügyletet bonyolítottunk le annak érdekében, hogy az ESP a legmagasabb szinten vehessen részt a piaci versenyben. Idővel azonban rájöttem, hogy a cégemmel kapcsolatos nagyratörő elképzeléseim megvalósításához annyi beruházásra van szükség, hogy az már befektetőt igényel: olyat, aki magáénak érzi az ESP családjának értékeit, és akinek jövőképében és vágyaiban az szerepel, hogy fenntartható módon fejlessze a vállalatot, a benne rejlő lehetőségek kiaknázásával. A Lucart egy 68 éve működő, családi irányítás alatt álló multinacionális vállalat: a története, a jövőképe és a fenntartható fejlődés melletti elkötelezettsége révén ő az ideális befektető ahhoz, hogy az ESP további sorsa a lehető legjobb módon alakuljon.”