A magyar macskatartók több mint háromnegyede családtagként tekint házikedvencére, és ugyanolyan gondosan választja ki állateledelét, mint a saját maga által elfogyasztott ételt – derült ki a Nestlé országos reprezentatív kutatásából *, amit a Macskák Világnapja alkalmából készített. Gazdáikhoz hasonlóan minden állat egyedi táplálást igényel, a megfelelő állateledel kiválasztásával pedig hosszú és tartalmas életet biztosíthatunk számukra. 

A macskák háziasítása mintegy tízezer évvel ezelőtt kezdődött, azóta pedig igazi családtaggá váltak – legalábbis így tekint rájuk a magyar állattartók 76 százaléka, akiket a Nestlé a február 17-i Macskák Világnapja alkalmából arról kérdezett, hogy miként gondoskodnak cicáik jóllétéről. A kutatás szerint a döntő többség odafigyel házikedvence egészségére, de míg a férfiak 68 százaléka, addig a nők 82 százaléka tartja igazán fontosnak, hogy kisállata minden szükségletét kielégítse.

A válaszadók 54 százaléka megengedő gazdinak vallja magát, és úgy gondolja, hogy jót tesz a macskának, ha néha kimehet a lakásból. Több mint egynegyedüknél teljes szabadságot élveznek a cicák, köztük is első sorban a férfiak hagyják, hogy az állatok akár napokig is szabadon kóboroljanak. Ebben a tekintetben nagy különbség mutatkozik a vidéki és budapesti gazdik között: a fővárosi macskatartóknak mindössze 11 százaléka engedi, hogy kedvence ellenőrizetlenül mászkáljon a ház körül.

A felelős állattartók úgy gondolják, hogy macskájuk jóllétét első sorban helyes és minőségi táplálással biztosíthatják. Ha macskaeledel-vásárlásról van szó, akkor egyértelműen az egészség a legfőbb szempont. Ezt követi a változatos ízesítés és összetétel, valamint, hogy a kiválasztott táplálék az állat ízlésének is megfeleljen. A legtöbb válaszadó házikedvence viselkedéséből következtet annak jóllétére, főleg a 18-39 év közöttiek, akik minden másnál fontosabbnak tartják az állatok megfelelő közérzetét. A megkérdezettek szerint a jól tartott cicák második legfőbb ismérve az egészséges és fényes szőrzet, ezt követi a magas energiaszint.

Ugyanerre a következtetésre jutottak a Purina hazai szakemberei is, akik egy hónapon keresztül figyelték több mint 300 prémiumeledellel táplált macska viselkedését és egészégügyi állapotát a táplálásukkal összefüggésben.**

A tesztidőszak rávilágított arra, hogy prémium és prémium eledel között is van különbség. A korábban is magas minőségű macskaeledellel etetett cicák energiaszintje egy hét alatt megduplázódott, amikor a Purina One termékére tértek át. A második hét után 55 százalékuknál szilárdabb széklet volt megfigyelhető, a harmadik hét után pedig 77 százalékuknál látszott pozitív változás a szőrzet minőségében.

Minden állat egyedi igényekkel és preferenciákkal rendelkezik, ezért nem javasolt őket kutyaeledellel vagy embereknek szánt táplálékkal, maradékkel etetni. A macskák koruktól, egészségügyi állapotuktól, tartási módjuktól és aktivitásuktól függően más és más étrendet igényelnek – akárcsak mi, emberek. „A szabadban többet mozgó, aktívabb cica számára magasabb energiatartalmú eledelre van szükség, míg a napjai nagy részét a kanapén szundikálással töltő macska számára moderált energiatartalmú, megfelelő rosttartalmú eledel javasolt” – javasolja Dr. Márton Kinga, a Purina állatorvosa. „Lakásban tartott cicák esetében nincs szükség évszakonkénti változtatásra, ellenben az időjárás viszontagságainak kitett állatok energiaigénye is megnő, amit télen megnövelt ételadaggal biztosíthatunk. Az ivartalanítás gyakran jár együtt inaktívabb életmóddal, így ezeknél a cicáknál különösen fontos odafigyelni a jó kondíció és a húgyutak egészségének megőrzésére.”

Gazdáikhoz hasonlóan a macskáknál is előfordulhatnak táplálkozási, illetve táplálással befolyásolható problémák, például cukorbetegség, allergia, elhízás, a bélflóra egyensúlyának felborulása és húgyúti problémák. Dr. Márton Kinga azt tanácsolja, hogy az adott eledel fehérje-, zsír- és energiatartalmán túl vizsgáljuk meg az összetevők listáját is: „A nem speciális táplálásra szánt eledel esetében jó, ha állati eredetű fehérjeforrás szerepel az első helyen, és hasznos, ha az összetevők között találunk diétás rostok biztosítására szolgáló növényi összetevőt is. Az egészséges állat kondíciója megfelelő, szőre fényes, bőre egészséges, bélsara pedig könnyen felszedhető konzisztenciájú. Megfelelő testarányokkal rendelkezik, a bordák kitapinthatók és vékony bőr alatti zsírszövetréteg fedi őket. A cica aktív, jó étvágyú, viselkedése pedig nem árul el betegségre utaló jelet.”

 

*2021. februárjában 18 év feletti macskatartók körében végzett országos reprezentatív kutatás.

**2020. november-decemberben 300 budapesti és vidéki macskatulajdonos bevonásával végzett terméktesztes kutatás.