Három burgenlandi osztrák pincészet kékfrankosa kapott nagydíjat a csütörtökön tizedik alkalommal megrendezett kékfrankosok szekszárdi borversenyén, amelyen tizenkét országból százötven termelő vett részt boraival.

    A nagydíjat a sopronkeresztúri Josef Igler pince 2015-ös kékfrankosának, az Artner pince 2013-as kékfrankos reserve-jének és a göttlesbrunni Walter Glatzer pince szintén 2015-ös Bernreiser kékfrankosának ítélte a zsűri.
    A bírálóktól 201 mintából negyven, többségében hazai pincészetek által nevezett bor kapott aranyérmet, további 127-et ezüst-, 31-et bronzéremmel díjaztak. A megméretésre a közép-európai - német, osztrák, cseh, szlovák, horvát, román - borvidékek mellett érkezett kékfrankos Olaszországból és az Egyesült Államokból is. 
    A szekszárdi versenyt 2000-től rendezik meg kétévente azzal a céllal, a népszerű magyar fajta elismertségét növeljék. A jubileumi, tizedik alkalom a korábbi Földművelésügyi Minisztérium által 2018-ra meghirdetett kékfrankos évében került sor - mondta Ferenc Vilmos, a verseny szervezője az MTI-nek.
    A kékfrankos Magyarország egyik legjellegzetesebb, sokoldalú, kékszőlőfajtája, amelyet 7586 hektáron termesztenek. A soproni borvidék 873, a szekszárdi 623, az egri 1129 hektárral részesedik a területből. A szőlőfajtából készült bor kiváló házasítási alap, a bikavér egyik alkotóeleme.
    Gál Péter, az Agrárminisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek a helyszínen elmondta: a kékfrankos termőterülete 2013-tól mintegy 800 hektárral, több mint tíz százalékkal nőtt Magyarországon.

 

mti