Mindenki nagyon várta már a rendelkezést, mely alapján megnyithatnak a vendéglátóhelyek. A szakmai diskurzus azóta is tart, hiszen legalább annyi megválaszolatlan kérdés lebeg a levegőben, mint a bezárás kapcsán. Már jó előre tudható volt, hogy nincsenek olyan tartalékai a szektornak, melyekkel még hosszú hónapokat kibírna, ezáltal egy kicsit fellélegezhet a szakma. Az újranyitás rengeteg feladattal látja el a vállalkozásokat, ami az anyagbeszerzéstől, a munkaerő hatékony működtetésén át, egészen a vírushelyzet által előirányzott higiéniai rendelkezések abszolválását is jelenti. 

Mivel tudvalevő, hogy hazánkban körülbelül a GDP 10%-át teszi ki a vendéglátás és a turizmus, rendkívül fontos volt mielőbb feléleszteni azt. Magyarország frekventált, és közkedvelt régiójára, a Balatonra ez fokozottabban igaz, hiszen a turizmus az idén egyértelműen a belföldi célpontokra fog fókuszálni. Hogy miként látják ezt az érintettek, mit tapasztaltak az elmúlt két hét alatt, Laposa Bencétől, a Balatoni Kör elnökétől kérdeztük.

 

- Amikor meghallottuk, hogy lehetőség van nyitásra, nagyon örült mindenki, de legalább annyira meg is lepődtünk. Sajnos, úgy ahogy maga a vírushelyzet, úgy a vele kapcsolatos rendelkezések is napról napra változnak, ezért ugyan lelkesen, de izgulva fogadtuk a hírt. Egy-egy komolyabb szolgáltatónak azért nem olyan egyszerű kinyitni.

Nálunk egész héten megfeszített munka folyt, és nagyon büszke is vagyok a kollégáimra, hogy gyakorlatilag hétvégére fel tudtunk állni. Onnan indul a dolog, hogy a beszállítók sem voltak igazán felkészülve, ezért eléggé akadozott még az ellátás. Hiába vártuk a nyithatást, mégis hirtelen jött. Aztán ott vannak az eszközök, a gépek, a különféle fertőtlenítők beszerzése, az étlapok elkészítésével járó feladatok, a felfőzés, és még sorolhatnám, mi minden.

- Szép számmal kinyitottak egységek a Balatonnál.

- Én azt látom, hogy a Balatoni Kör tagjainak körülbelül a fele már ki tudott nyitni az első hétvégére, a többiek pedig vélhetően egy két héten belül meg tudják nyitni a kapukat. Nekem meggyőződésem, hogy most mindenki ki fog nyitni, de igazából ez őszre fog teljes mértékig kikristályosodni, vagy inkább jövő tavaszra. Az előttünk álló hónapok teljesítménye fogja befolyásolni azt, hogy ki fogja bírni, és ki az, aki bezárásra kényszerül.

- A munkaerő kérdésével nem voltak gondok?

- Hosszú évek után azt tudom mondani, inkább több volt a rendelkezésre álló munkaerő, mint kevés. Nyilvánvaló volt ez a tendencia. Inkább az a nehézség, hogy a felelősségteljes vállalkozások most nagyon nehezen ígérnek bármiféle feltételrendszert, vagy juttatást. Nagyon óvatosnak kell lenni ebben a kérdésben, mert nem lehet tudni, mi lesz holnap.

- Rengeteg vendég rohamozott meg Titeket?

- Jóval többen érkeztek, mint amire mi számítottunk. Attól függetlenül, hogy csak a teraszokon lehetett vendégül látni, úgy tapasztaltuk, hogy megteltek a helyek. Persze ezt képtelenség lett volna előre lemodellezni, vagy bármiféle módon kiszámolni.

Természetesen nagyon jó volt végre látni a vendégeket, és örömmel, óriási lelkesedéssel dolgoztunk, dolgozunk. A hirtelen roham ellenére igyekeztünk minden olyan szabályt betartani, amit közzétettek. Ezzel kapcsolatban is nehéz volt kiigazodni, hiszen a Magyar Közlönyben lévő szabályok nagyon szűkszavúak.
Két alapfeltétel van, ami teljesen egzakt: az egyik, hogy csak szabad térben, tehát teraszon lehet vendéget fogadni; a másik, hogy a 1,5 méteres távolságot asztaltársaságonként tartani kell.
E mellé jött ki egy ajánlás a turisztikai ügynökségtől, ami elég komoly, hosszú olvasmány, ami kiterjed minden típusú vendéglátóhelyre. Ebben rengeteg dolog fogalmazódik meg a személyzeti kézfertőtlenítő pontoktól, a lehetőleg készpénzmentes fizetésig, a védőfelszerelésektől, és a sószóró lehetőség szerinti mellőzéséig. Ez egyébként rendkívül fontos, mivel a vendégek bizalmát csak így lehet elérni.

Hozzáfűzöm, azok a vendégek, akik eljöttek, fogalmazzunk úgy, hogy a vírus-szkeptikus csoportba tartoztak. Tehát önfeledten és szabadon élvezték, hogy végre ihatnak egy jó bort, ehetnek finom ételeket, és megélhetik újra a szabadság örömét. Összességében nagyon jól indult az első hétvége, bár azért már látjuk, mint általában, az időjárás is közbe tud szólni, ami nagyban befolyásolja a vendégek érkezését.

- Milyen érzésekkel indultatok neki?

- Egyrészről mindenki boldogan élete meg az újranyitást; másrészről nem tudjuk, örüljünk-e vagy sírjunk, hiszen a másik oldalon azért csak ott van a kisördög. Még mindenki bizonytalan, és fél attól, nehogy visszaforduljanak a dolgok.

Nagyon sok egység jelenleg a túlélésért küzd. Bízunk abban, hogy nem következik be megint egy szigorító fázis, mert az biztos, hogy ha így lenne, akkor az eddig is rettentő nehéz helyzetben lévő vendéglátó egységeknek az olyan lenne, mint egy szíven szúrás.
Bármit is megítélni most nagyon nehéz. Okosabbak vagyunk, mint pár héttel ezelőtt, de megítélni, milyen lesz a szezon, képtelenség. Milyen lesz az idő? Hogyan alakul a vírusgörbe? Milyen rendelkezéseket hoznak? Ebben most senki nem lehet okos, csak okoskodó.

Az biztos, hogy ebben az évben még rengeteg nehézség, és probléma várható, és mindenki sokkal szerényebb célokat fogalmaz meg magának, mint az előző években. Az elsődleges az, hogy valahogy átvészeljük a 2020-at.