Nem félnek, és pár kényelmetlenséget is szívesen vállalnak a vendégek annak érdekében, hogy újra étterembe járhassanak.

Világevő, 2020. május 15.​ Több, mint félezer válaszadó vallott az éttermek újranyitásával kapcsolatos érzéseiről és véleményéről a Világevő nem reprezentatív közvélemény-kutatásán. A válaszokból egyértelműen kiderül, hogy a vendégek alig várják, hogy újra étterembe ehessenek, ennek érdekében pedig attól sem riadnak vissza, ha enyhe kellemetlenségekkel szembesülnek majd.

A válaszadók mindössze kevesebb, mint negyede (22,5%) tervezi csökkenteni étterembe járási költségeit a korlátozások feloldása utána, 18,3% még bizonytalan, de 59,2% kifejezetten nem fog változtatni a szokásain. És több, mint egyharmaduk (34,9%) kifejezetten az éttermek támogatásának céljával fog majd újra étterembe menni, de nagyon sok válaszadót motivál majd, ha új ételekkel, új menükkel (36,9%) ismerkedhet meg, a különleges koncepciókra is nagy a nyitottság (13,8%). Esetleges kedvezményeket mindössze 7,9% jelölt meg elsődleges motivációként, 6,5%-ot pedig új helyek megismerése motiválna a legjobban.

Félelem a vírustól
Arra a kérdésre, hogy mennyire tart attól, hogy étteremben elkapja a vírust, elenyésző arányban jelölték meg, hogy nagyon erősen tartanának tőle, a válaszadók döntő többsége (84%) jelölte az ezzel kapcsolatos félelmét ötös skálán 1-től 3-ig, a nagyobb félelmet jelölő 4-5-ös tarományba mindössze 16% került. Ráadásul a válaszadók 42 százaléka egyáltalán nem tart ilyen veszélytől. [1: 42,3%, 2: 20,7%, 3: 21,2%, 4: 11,1%, 5: 4,8%] A vírus esetleges továbbadásának kockázatával kapcsolatban is nagyon hasonlóan optimistán vélekedtek a válaszadók. [1: 43,1%, 2: 17,7%, 3: 22,3%, 4: 10%, 5: 6,9%]

Veszélyforrások az étteremben
Nem okoz különösebb veszélyérzetet a válaszadók számára az étterem személyzetével, és az étterem berendezésével, egyéb ottani tárgyakkal való érintkezés sem, túlnyomó többségüknek nincsenek ezzel kapcsolatban aggályai. Szintén nem aggódnak, de azért kicsit óvatosabbak a többi vendég, illetve a szellőztető-levegőztető berendezés kapcsán. Az étterembejárást hasonlóan alacsony kockázatúnak ítélik meg, mint az irodai, vagy egyéb munkahelyi munkavégzést, a tömegközlekedés használatát ezekhez képest sokkal rizikósabbnak tekintik.
A hivatalos szabályozásokon túli különleges óvintézkedések közül a vendégek által a leginkább megkívánt óvintézkedés, hogy a személyzet kesztyűviselet helyett inkább gyakori kézmosással gondoskodjon a higiéniáról. Ezt vélik kiemelkedően a legtöbben extrém fontosnak. Fontossági sorrendben a következő az asztalok közötti távolság és a különleges légtisztítás a válaszadók megítélése szerint. Csak ezeket követi a maszk, és kesztyűviselet és a lázmérés megkövetelése az éttermi személyzettől, amelyeknek erősen megoszlik a támogatottsága a nem fontos és nagyon fontos között. És nagyon fontos eredmény, hogy a válaszadók a kölcsönös biztonság érdekében hajlandók vállalni rájuk vonatkozó különleges óvintézkedéseket is, a belépéskor és az asztalnál történő kézfertőtlenítés támogatása kiemelkedően magas (76 százalék mindenképp elfogadja), ehhez képest messze elmaradva, de szintén kevesek utasítják el egyértelműen a belépéskori lázmérést, illetve a kontaktadatok megadását egy esetleges későbbi kontaktkutatáshoz. A vendégek számára esetlegesen előírt kesztyűviselet viszont nagy ellenállásba ütközik. A válaszadók egyharmada (33,8%) utasítja el, hogy az éttermek extra biztonsági és higiéniai költségeihez hozzájáruljon vendégként, a fennmaradó kétharmad részük viszont nagyjából egyenlő arányban vállalná ezt vendégekekénti fix tételként (35,1%), vagy a számla bizonyos százalékával (31,2%).

Főzés vagy rendelés?
A válaszadók mindössze ötöde (21,6%) nem rendelt semmilyen ételt házhozszállítással az elmúlt 1 hónapban, viszont kimagaslóan magas az otthon gyakran főzők aránya, nagyságrendekkel gyakoribb, mint az ételrendelés. [Főzés: 0 alkalom: 0,7%, 1-3: 3,7%, 4-6: 5%, 7-10:11,8%, 11-15: 12,5%, 16-nál többször: 66,2%] [Rendelés: 0 alkalom: 21,6%, 1-3: 29,3%, 4-6: 22,9%, 7-10: 14,4%, 11-15: 3,7%, 16-nál többször: 8,1%]