Számos kedvelt zöldségféle ára is jelentősen emelkedett tavaly óta. 

Nincs túlkínálat az uniós zöldségpiacon, ezért az árak is emelkedésnek indultak. Ami azonban a kertészeteknek könnyebbség, a házi­asszonyoknak bosszúság: lecsót például az idén biztosan drágábban tudnak készíteni, mint tavaly.

Mélyebben a zsebébe kell nyúlnia annak, aki zöldségért indul a piacra, több termény ára is jócskán megnőtt a tavalyi szezonhoz viszonyítva. A legjelentősebb drágulás az úgynevezett hajtatott zöldségeknél, azaz a paradicsomnál és a paprikánál jelentkezett. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci árinformációs rendszere szerint a Budapesti Nagybani Piacon augusztus első napjaiban 435-460 forintot kérnek a hazai gömbparadicsomért, a fürtös pedig ennél is többe, mérettől függően 540-555 forintba kerül. Az előző évhez viszonyítva ez több mint hetvenszázalékos áremelkedés.

A paprika még jelentősebben drágult egy év alatt. Az édes, tölteni valóért július végén, augusztus elején 390 forint és 445 forintot kértek a fővárosi nagybanin, míg egy éve 220 és 310 forint között mozogtak az árak. A kifejezetten lecsónak szánt paprika kilója több mint száz forintot ugrott egy év alatt: az idén 290 forintos kilónkénti áron kínálják a zöldséget a tavalyi 180 forint után. A vöröshagyma kilója 165 forint augusztus első napjaiban, a múlt évi 130 forintos szinttel összehasonlítva tehát e terménynél is jelentős a drágulás. Hasonló mértékben emelkedett a gumós zeller ára, a tavalyi 345 forint helyett most 450 forintot kérnek a terményért a kereskedők.


Mintegy hetven százalékkal kell többet fizetni a paradicsomért, mint a múlt nyáron
Fotó: Havran Zoltán

Drágább lett a burgonya is, fajtától függően 125 és 180 forint körül alakulnak az árak augusztus első napjaiban. A fejes káposzta kilója harminc forinttal drágult, a karfiolé 55 forintot ugrott. A csemegekukorica rajongói sem örülhetnek, a kedvelt termény darabja ugyanis 67,5 forintról 110 forintra nőtt egy év alatt. Olcsóbb lett ugyanakkor a kelkáposzta, a petrezselyem és a sárgarépa. Utóbbit az egy évvel korábbi 275 forint helyett 200 forintért kínálják a nagybanin.

Szakemberek szerint míg tavaly a legtöbb termény esetében túlkínálat jellemezte az európai piacot, addig az idén kiegyensúlyozottabb a kereslet és a kínálat. Sőt enyhe keresleti piac alakult ki, ezért az árak is felfelé haladnak. Ennek minden bizonnyal örülnek a hazai kertészetek, hiszen hosszú idő után végre a növekvő munkaerőköltségeket is beépíthetik áraikba. A kézi munkát igénylő kultúrákban ugyanis az elmúlt öt évben jelentősen megdrágult a munkaerő, ma már 1000-1200 forintos órabéren alul nem találnak napszámost a gazdaságok.

Forrás: Magyar Nemzet/www.magyarnemzet.hu