Az Európai Tejipari Egyesülés szerint a tejválságot az EU egyik intézkedése sem tudta nagy mértékben befolyásolni.

Alexander Anton az Európai Tejipari Egyesülés (EDA) főtitkára bírálja az EU-nak a tejkibocsátás visszafogását célzó programját, amelyet gazdasági szempontból az EDA már a bevezetéskor feleslegesnek tartott.

A főtitkár emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi két évben az EU 24 intézkedést vezetett be – a direkt támogatásoktól az intervenciós készletezésekig – a tejtermelés támogatása érdekében, amelyeket az EDA többnyire támogatott, mégsem sikerült elejét venni a tejválságnak, és annak jelenlegi enyhülése sem az intézkedéseknek, sokkal inkább egyéb körülmények kedvező alakulásának köszönhető. 

cow 234835 640

A főtitkár szerint a termékpiacok története egyértelműen azt mutatja, hogy az áringadozások törvényszerűek, és csak korlátozottan befolyásolhatók, bár a befolyásolás érdekében minden lehetséges eszközt igénybe kell venni. Anton ugyanakkor elismerte, hogy az a hullámvölgy, amelybe az európai tejtermelés 2014 ősze óta került, szokatlanul mély, és nem illeszthető bele a normálisnak tekinthető áringadozási ciklusok sorába.

Üdvözölte viszont az EU-nak az EU tejpiac átláthatóbbá tételére irányuló törekvését, amely segítséget nyújthat a drasztikus áringadozások kivédéséhez. Megemlítette továbbá, hogy az exportüzletek esetében a termelők, illetve exportőrök biztosítást is köthetnek az ilyen veszélyek kivédésére, amint arra az energia- és takarmányüzleteknél már van példa.

Agroinform.hu