A tovább csökkenő mezőgazdasági árak mind inkább rászorítják a gazdákat a költséghatékony termelésre.

Ennek megteremtéséhez az alacsony kamatszinten elérhető beruházási hitelek és az idén márciusig meghirdetett eu-s források is lehetőséget biztosítanak. Az idő azonban sürget, hiszen az uniós ciklus lezárultát követően jóval kevesebb forrás áll majd a gazdák rendelkezésére, ezért a következő 2-3 évben át kell állni a támogatás nélküli termelés megvalósítására – hívja fel a figyelmet a K&H.

 2016 novemberében is folytatódott a mezőgazdasági termelői árak csökkenése, átlagosan 5,5%-kal csökkentek az előző év azonos időszakához képest. „Az árcsökkenésben a termelési volumen változásai, a piaci körülmények és a termelési költségek változásai egyaránt szerepet játszottak. A gabonafélék esetében a globálisan magas készletállományt tovább növelték a jó terméseredmények, miközben az alacsony üzemanyagárak a termelési költségeket is lejjebb tolták. A zöldség-gyümölcsféléknél a termésmennyiségen belül egy eltolódás figyelhető meg az ipari feldolgozás irányába, ami alacsonyabb felvásárlási árat eredményez a termékcsoporton belül. Az élőállatok esetében pedig azt látjuk, hogy a két éven át visszafogott kínai hús és tejtermék kereslet most ismét beindult, és a távol-keleti piacok nagyobb mennyiséget igényelnek” – részletezte a hatásokat Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

„Ha a trendeket nézzük, továbbra is az látható, hogy a költségek leszorítása életbevágóan fontos a gazdaságok számára. A költséghatékony termelésre és a genetikaváltásra irányuló beruházások megvalósítása azonban nemcsak ezért időszerű, hanem mert a 2020-as eu-s költségvetési ciklust követően jóval kevesebb forrás áll majd ilyen céllal a gazdák rendelkezésére. Jelenleg az alacsony kamatszintek és a kormány szándékai szerint március végéig kiírt pályázatok is támogatják ezen beruházások megvalósítást. Az idő pedig sürget, hiszen a következő 2-3 évben kell megteremteni annak a képességét, hogy uniós támogatás nélkül is életképesek legyenek a gazdaságok” – hívta fel a figyelmet a szakember.