A hallgatók örömmel veszik a duális képzések elindulását az egyetemeken – derül ki egy, a közelmúltban, négy egyetem hallgatói körében végzett felmérésből.

Munkahelyválasztáskor többségük ugyanis a szakmai továbbfejlődés lehetőségét a fizetésnél is fontosabbnak tartja, a gyakorlati képzés pedig az első lépés ebbe az irányba. Ennek érdekében írt alá a mai napon a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. négy hazai egyetemmel – többek között a Szent István Egyetemmel – kötött megállapodást a duális képzés elindításáról a Szent István Egyetem Budai Campusán. A vállalat az új típusú együttműködésnek köszönhetően szakképzett munkaerőhöz juthat, az egyetemek új típusú képzést nyújthatnak a hallgatóknak, a diákok pedig az eddigieknél értékesebb diplomát kaphatnak.

A hallgatók a munkaerőpiacon használható tudásra szeretnének szert tenni az egyetemeken, ezért többségük támogatja a duális képzés elindulását a hazai oktatásban – ez derült ki a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. megbízásából tavaly év végén, négy egyetem hallgatói körében elvégzett, nem reprezentatív felmérésből. Érdekesség, hogy az előbb említett szemponton kívül a hallgatók a szakmai továbbfejlődés lehetőségét fontosabbnak tartották a magas fizetésnél.

 A kutatás eredménye megerősíti: helyes volt a Coca-Cola HBC Magyarország döntése arról, hogy négy magyar egyetem élelmiszer- és gépészmérnök képzési programjával közösen duális képzést indít. Az erről szóló együttműködési megállapodást Minas Agelidis, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, valamint a Szent István Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pannon Egyetem és az Óbudai Egyetem rektorai a mai napon látták el kézjegyükkel, a kormány képviselői, Dr. Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes és a felsőoktatásért felelős államtitkárság képviselőinek jelenlétében.

 A duális képzés mindhárom félnek – hallgató, vállalat, egyetem – egyaránt előnyös együttműködést jelent. A képzés során az egyetemi hallgató munkatapasztalatot szerezhet iparági szinten meghatározó vállalatoknál. Ráadásul a munkáért a képzés teljes időtartamára fizetést kap a cégtől. Nemcsak a gyakorlati időszak alatt, hanem az egyetemi oktatási idején is. A duális képzésben résztvevők három és fél év munkatapasztalattal a hátuk mögött hagyják majd el az egyetemi képzést, így a megfelelő szakmai gyakorlat birtokában könnyebben és jobb munkakörökben helyezkedhetnek el.