A szilvapálinkák többsége megfelelt az élelmiszerbiztonsági előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálata alapján.


A szakemberek a piaci kínálatból 30 terméket választottak ki, amelyek között érlelt és prémium termékek egyaránt szerepeltek.
A vizsgált italok - egy kivételével - megfeleltek az élelmiszerbiztonsági paramétereknek, az ajánlott határértéknél magasabb etil-karbamát tartalmú pálinka forgalmazását pedig a hatóság megtiltotta.
A vizsgált pálinkák az előállítók részéről minden esetben nyomon követhetőek voltak, és a gyümölcseredetre vonatkozó izotópvizsgálatok is megfelelőnek bizonyultak.

Mindazonáltal a forgalmazók 14 esetben nem tudták a jogszabályban előírt módon, a nyomon követésnek megfelelő egyedi jelöléssel ellátott termékkísérő okmányokat bemutatni.

Emiatt a kereskedelmi üzletláncok élelmiszerlánc felügyeleti bírságra számíthatnak, várhatóan 700 ezer forint értékben.