Önhűtő és -fűtő okosfásli, raktári leltárt végző drónok, közösségi árammegosztó rendszerrel működő elektromos moped, navigáló és világító okoscsengő – 22 magyar innováció mutatkozik be az Európai Unió idei legfontosabb infokommunikációs rendezvényén Budapesten.

A magyar kormány kiemelten kezeli a digitalizációt és az infokommunikációs ágazatot – hangsúlyozta a helyszínen Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára.

Budapesten rendezi meg csütörtökön és pénteken az Európai Bizottság az év legfontosabb európai infokommunikációs fókuszú eseményét. Az ICT Proposers’ Day mintegy 3000 főt lát vendégül szerte Európából – köztük a technológiai iparág vezető képviselőit, vállalatait, innovátorait, akadémikusait. A kutatási és innovációs konferencia kiemelt témája az 5G hálózatok szerepe, a dolgok internete, az ipar 4.0, a robotika, a mesterséges intelligencia és a startupok. A rendezvényen mintegy 6300 előre egyeztetett kétoldalú tárgyalást folytat a regisztrált szervezetek mintegy 3000 résztvevője.

Magyarország házigazdaként is bemutatkozik a Hungexpo-n rendezett konferencián: az Innovation HUb fantázianevű, 250 négyzetméteres installáció a hazai kutatói közösség, az akadémiai és üzleti szektor, valamint a feltörekvő startupok innovatív megoldásaiból nyújt interaktív ízelítőt.

„A digitális átalakulás mindannyiunk életére hatással van. Már napjainkban is jelentősen hozzájárul a GDP-hez, valamint a foglalkoztatáshoz a digitális gazdaság teljesítménye. A folyamatos fejlődés, a magyar innováció támogatása kiemelt nemzetgazdasági érdek, a magyar kormány ezért fontos partnernek tekinti a hazai kutatói és akadémiai közösséget, valamint az üzleti szektor innovatív szereplőit” – fogalmazott Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára a helyszínen.

Az Innovation HUb látogatói megismerhetik például a 16 éves magyar diáklány, Szegedi Melinda találmányát, az önmagát hűteni és fűteni képes e-fáslit, amely aranyérmet nyert Kínában, az Ifjúsági Tudományos és Technológiai Versenyen. Bemutatkozik az Aeriu startup, amely kereskedelmi forgalomban kapható drónok segítségével teszi hatékonyabbá a raktározás és leltározás folyamatát. A megoldással a cég harmadik helyezést szerzett a Global Forum kanadai startup versenyén. Az érdeklődők láthatják a Servo Movement közösségi árammegosztó rendszerrel működtethető elektromos mopedjét, a Shoka Bell navigáló, világító, riasztó okoscsengőjét, valamint a Miskolci Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem innovációit is. 22 magyar kiállító mutatja be termékeit. A magyar installációt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, valamint az infokommunikációs iparági szervezetek hozták létre.

A rendezvényen az Európai Bizottság bemutatja, hogy 2018-ban milyen infokommunikációs, közvetlenül elnyerhető uniós pályázatokat kínál a vállalkozásoknak. Alessandro Barbagli, az Európai Bizottság technológiai innovációért felelős igazgatóságának programszervezési vezetője szerint a találkozó kiváló alkalom információszerzésre a Horizon 2020 ICT programjairól, a kutatás-fejlesztési partnerkapcsolatok kiépítésére, új projektötletek megvitatására.