Hihetetlen, de magyar sajttal találkozhat a nyaraló a reggeliző asztalán Guineában, Új-Zélandon, de a jordán háziasszonyok ünnepi csemegéje is a Kőröstej labneh sajtjából készült fűszeres golyócska. Trendi londoni helyeken is kínálják a magyar cég Hajdú grillsajtjait, a Kanári-szigeteken pedig a krémsajtjuk nyújt különleges ízélményt.

A libanoniak 95 százaléka egy bizonyos kashkaval sajtot emel le a polcokról, ha igazi ízélményre vágyik. Ez egy Délkelet-Európából származó sárgás színű, a keményebb mozzarellához hasonló sajt és tradicionálisan gyúrva készül. Azok kedvence, akik a félkemény, enyhén aromás, jól reszelhető sajtokat értékelik. És ami a legérdekesebb - a Közel-Kelet kedvencét Magyarországon készítik, a Kőröstej üzemében. A térségben – Szaúd-Arábiában, Kuvaitban, az Arab Emírségekben, Ománban, Irakban, Szíriában – fogalom a HAJDÚ, de a Róna, Bihar, Kőrös márkákat szintén sokfelé ismerik.

 Létezik olyan hazai cégcsoport, amelyik évről évre mer nagyot álmodni. A Kőröstej-csoport több mint negyedszázad alatt hatalmassá fejlődött és termékeivel sikert aratott, és nemcsak a már említett a Közel-Keleten, de Európában is éppen úgy, mint a világ másik felén.

 

Jordán háziasszonyok kedvence a magyar labneh” golyó” 

A Kőröstej labneh sajtja pedig a Távol-Keletiek egyik kedvence. A jordán háziasszonyok golyókat formáznak ebből a sűrű krémes joghurtra hasonlító sajtból, amit olajjal meglocsolva, egzotikus fűszerekkel meghintve fogyasztanak. A Kőröstej szakemberei büszkék arra, hogy a labneh-nek a sajtnagyhatalomként ismert Németországban és Svédországban is nagy a tisztelete.

 

Mediterrán fűszeres, chilis grillsajtok Londonban

 Chili, lime, levendula, narancs-illatos bors – megannyi ízesítésű halloumi típusú magyar grillsajtot is ismernek, fogyasztanak a világban. Angliában, ahol ezt különösen sokan szeretik, vevők a Kőröstej termékeire, a csoport fontos szereplője lett a brit piacnak. Annyira, hogy HAJDÚ grillsajtokat a legszínvonalasabb londoni éttermekben is kínálnak. Sőt, ezekből Ciprusra szintén szállít a cég, ami a tudásuk igazi elismerése, a szigetország ugyanis a halloumi típusú sajtok hazája, a világ legnagyobb grillsajt-exportőre. Erre a piacra betörni, csak a legjobbaknak sikerülhet.

 

Fél Európa a kőröstetétleni parenyicát “sztárolja” 

 Több európai országban kedvelik a kőröstetétleni gyárban készült parenyicát is, de a Kőröstej joghurtsajtjait is szívesen vásárolják, melyeket hamarosan Hajdú gourmet krém néven forgalmaznak Magyarországon. Tavaly először szállítottak ezekből Belgiumba, Svájcba, Litvániába, Dániába, Spanyolországba. 

 

Kanári-szigetek: magyar joghurtsajt a nyaralók asztalán 

 A Kanári-Szigetek szállodáiban reggelire már krémes, Magyarországról érkezett joghurtsajtot is felszolgálnak. Igazi kuriózium, hogy a Magyarországtól a földgolyóbison 13 ezer kilométerre lévő Guineába is ismerik a Kőröstej termékeit. Akár Új-Zélandon, ahová hajókon 50-60 nap alatt jutnak el a magyar “sztár” sajtok.