Egy Metropolitan-hallgatókat tartalmazó csapat is bejutott a legjobb tíz projekt közé Magyarország első felsőoktatási szintű startup kurzusán. A Hungarian Startup University Program (HSUP) keretében kitalált megoldás megreformálhatja a vásárlások papírblokkokon alapuló rendszerét. A kétféléves egyetemközi kurzus a Metropolitan Egyetem hallgatói számára szeptembertől újra elérhető.

 

A Hungarian Startup University Program (HSUP) e-learning kurzus, melynek keretében a diákok megismerik az innovatív gondolkodásmódot és a startupvilágot, illetve a vállalatépítéssel kapcsolatos gyakorlati tudást is elsajátíthatják, vállalkozói készségeik és kompetenciáik fejlődését pedig interaktív tesztekkel követhetik. A hallgatók a kurzus során a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) anyagi támogatásával vállalkozási ötletükön dolgozhatnak, amelyet a második félév végén a befektetők előtti versenyen, a Demo Day-en is bemutatnak.

 

A 2020-ban indult első kurzuson az ország 21 különböző egyeteméről több mint kétezer diák összesen száz ötlet megvalósításán dolgozott együtt. Az első két félévet záró augusztusi versenyen a Metropolitan hallgatóit – Elek-Gonda Juditot, Chinorányi Katát és Simor Krisztiánt – tartalmazó csapat is megmérette magát a Demo Day-en. A program a Metropolitan Egyetemen szeptemberben ismét elindul, az alap- és mesterképzéseken résztvevő hallgatók speciálkollégiumként vehetik fel. Ez azt jelenti, hogy az e-learning tananyag mellett egy tapasztalt Metropolitan-oktató, mentor is segíti felkészülésüket. A kurzus szabadon választható tárgyként érhető el: félévenként 3 kredites, de díjmentes formában.

 

„A Metropolitan Egyetemen arra törekszünk, hogy hallgatóink olyan gyakorlati tudásra és tapasztalatra tegyenek szert, amely folyamatosan hozzájárul személyes márkájuk építéséhez, és már az egyetem elvégzésekor versenyelőnyt jelent számukra – Prof.Dr. Bachmann Bálint a Metropolitan Egyetem rektora – Örülünk, hogy a HSUP-program visszaigazolta ezt a megközelítésünket. Büszkék vagyunk a döntőbe jutott csapatunkra, és gratulálunk minden résztvevőnek.”

 

A HSUP verseny döntőjébe jutott projekt az E-Slip elektronikus bizonylatkezelő rendszer, amely használatával a vásárlás során a pénztárgép – NFC technológia segítségével – papírblokk kiadása helyett egyenesen az okostelefonunkra küldené a bizonylatot. A blokkok rendszerezhetőek és szükség esetén – például garancia érvényesítéséhez – visszakereshetőek lennének. A rendszer a blokkokon szereplő adatok alapján pénzügyi elemzéseket készítene a felhasználó számára havi költéseiről, az így gyűjtött adatok személyre szabott promóciókhoz, big data elemzésekhez is használhatóak lennének. Az alkalmazás hozzájárulhatna a vegyszeres kezelés miatt nem újrahasznosítható, jelentős mennyiségű papírhulladék csökkentéséhez is.

 

A Metropolitan hallgatói számos más érdekes, piaci potenciállal rendelkező projektet dolgoztak ki, a helyszínre kiszálló vállalkozók időpont-optimalizáló rendszerétől a borok Shazamján vagy a gyerekek számára az optimális sportágat kiválasztó alkalmazáson keresztül a termelőket a vásárlóval összekötő országos portálig.