Hírek
Tipográfia

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 53,0.

 A Beszerzési Menedzser Index júniusban

 A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 53,0. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az év végi trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2018 első felében is. Az ütem némileg lassult, de az index továbbra is bővülést jelez. A 2018 június havi index kisebb a 2018 májusi (55,2) értéknél, és a tizedik legmagasabb júniusi érték. Június összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a júniusoké 52,4). Az elmúlt három évben a júniusi átlag magasabb volt (55,0), köszönhetően a tavalyi és a 2015-ös értékeknek, de az idei érték összességében némileg így is átlag feletti júniusi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár harmincnegyedik alkalommal. A mostani érték némileg átlag feletti, 1995 óta tizenegyszer volt magasabb az index értéke júniusban.

Az új rendelések indexe kicsit gyengült, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig ötször mértünk magasabb júniusi értékeket a korábbi években.

A júniusi szállítási átfutási idő hosszabb lett májushoz képest, és az ütem enyhén gyorsult. Az index értéke nyolc hónapja ismét 50,0 pont alatt van. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte végig 50,0 pont alatt volt az elmúlt hét évben.

A vásárolt készletek tizennyolcadik hónapja bővülnek, most némileg enyhébb ütemben. Az idei júniusi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag alatti, és a kilencedik legkisebb júniusi. 2016-ban hat hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2017-ben pedig minden hónap ilyen volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapoktól eltérően júniusban csökkenésre utal, első alkalommal huszonegy hónap után. Az index értéke alacsonyabb lett májushoz képest, és ezzel a tizedik legalacsonyabb júniusi 1995 óta.

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek