Jelentősen, a vártnál jóval nagyobb mértékben emelkedtek a termelői árak Németországban januárban, ami tovább erősítheti az inflációs aggodalmakat.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett jelentése szerint januárban az előző hónaphoz képest 1,4 százalékkal nőttek a termelői árak, ami 2008 augusztusa óta a legerősebb ütem. Elemzők a decemberivel azonos értéket, 0,8 százalékos növekedést vártak.
Minden termelői csoportban emelkedtek a havi összevetésű árak, a legnagyobb mértékben, 2,7 százalékkal az energiáé. A félkész termékek 2,0 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 0,6 százalékkal, a tőkejavak 0,4 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkek pedig 0,1 százalékkal drágultak.
Éves összehasonlításban 0,9 százalékkal nőttek a termelői árak az év első hónapjában, ami 2019 júliusa óta a legerősebb ütem. Elemzők 0,3 százalékos emelkedésre számítottak a decemberben mért 0,2 százalékos növekedés után.

Januárban éves szinten a tartós fogyasztási cikkek termelői árai ugrottak meg a legnagyobb mértékben, 1,5 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkeké viszont 1,8 százalékkal csökkent. A félkész áruk termelői ára 2,4 százalékkal, a termelőeszközöké 0,7 százalékkal, az energiáé pedig ugyancsak 0,7 százalékkal kúszott feljebb.
Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.
Januárban a vártnál jóval erősebb ütemben emelkedtek a fogyasztói árak is Németországban: az egy évvel korábbihoz képest 1,0 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, míg decemberhez képest 0,8 százalékos emelkedést mértek.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságának az inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájára.
Az EKB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

 (MTI)