Az Alza.hu elsőként hozza Magyarországra a Boston Dynamics fejlesztését, Spotot, a robotkutyát. Az Alza elköteleződése az innováció, a robotika, a kibernetika és a mesterséges intelligencia iránt alapítása óta rendületlen: szolgáltatásminőségben és termékkínálatban egyaránt az innovatív megoldások és termékek állnak a középpontban. Az Alza magyarországi rajongótábora pedig már magyar nevet is adott a robotkutyának, így Alíz néven ismerkedhet meg vele a nagyközönség.

Míg korábban az amerikai Amazon többek között a drónos házhozszállítást tesztelte, most elsőként Magyarországon az Alza.hu teszteli és mutatja meg a nagyközönségnek a Boston Dynamics fejlesztését, Spotot, a robotkutyát.

„Az Alzánál mindannyian rajongunk az innovatív megoldásokért és folyamatosan keressük a lehetőségét, hogy minél több innovatív megoldást és terméket illeszthessünk kínálatunkba. Hitünk szerint a robotika a közeljövőben jelentősen átalakítja a világot, és széles körben alkalmazott megoldásokat ad a kezünkbe. Ahogy a robotporszívó mára rengeteg háztartás szerves részévé vált, és hamarosan a robotfűnyíró is megjelenik a kertekben, ugyanúgy fog elterjedni számtalan új technológia a háztartások szintjén, hogy szinte észre sem vesszük – mondta el Takács Csaba, az Alza.hu igazgatója.

A Boston Dynamics által fejlesztett Alíz, az egy méter hosszú, és több mint 30 kg tömegű robotkutya képes különböző minőségű felületen járni akár 6 km/h-ás sebességgel is. Kamerákkal érzékeli 360 fokban a környezetét, és maximum 14 kg terhet tud szállítani. A cserélhető akkumulátor 90 percig képes működésben tartani a vízálló eszközt akár esőben is, vagy mérgező gázzal, radioaktív sugárzással szennyezett légkörben.

Az Alza többféle tesztre készül Alízzal: különböző környezetben és helyzetekben fogja felmérni használhatóságát. Alíz négy lába segítségével könnyedén megbirkózik a lépcsővel, képes az akadályokat kikerülni, de akár az ajtók kinyitására is alkalmas. Ezért akár képes a bemutatóteremben kiszolgálni a vásárlókat vagy akár házhoz szállítani a megrendelt terméket.

Az Alza azt is tervezi, hogy Alíz bekerül a kínálatba: az Alza hosszútávon minél több robotikán alapuló terméket szeretne bevezetni a magyar piacra. Alíz várható fogyasztói ára egyelőre nem ismert, jelenlegi értéke több tízmillió forint nagyságrendű, a bevezetésig azonban még sok minden változhat a piacon.

Ahogy a mobiltelefonok, érintőképernyők, vezetéknélküli hangfalak és fülhallgatók ma már szerves részei az életünknek, várhatóan egyre gyorsabban és szélesebb területen szivárog be a legfejlettebb technológia az otthonunknak. Az Alza együttműködést kezdeményezett a Cseh Műszaki Egyetem Informatikai, Robotikai és Kibernetikai Intézetével, hogy megvizsgálják, a logisztika, a webkereskedelem és a fogyasztói elektronika piacán mely területeken várható a fejlett technológiák rohamos elterjedése.