2020. júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 0,4%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,3, a nemélelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 0,4%-kal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,0%-kal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2020. január–júliusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 1,1%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A 2020. áprilisi mélyponthoz viszonyítva közel 11 százalékponttal növekedett a kiskereskedelem naptárhatással kiigazított volumenindexe, ezzel a vásárlási kedv júliusra elérte az egy évvel ezelőtti szintet.

2020. júliusban, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva: Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,4%-kal nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,3%-kal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,5, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,8%-kal nőtt.

A nemélelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,4%-kal növekedett. Bővültek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (5,6%), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (4,7%), valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben (2,0%). A forgalom volumene csökkent a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (–4,5%), a bútor-, műszakicikk- (–14%), valamint a használtcikk-üzletekben (–19%).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 6,8%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 20%-kal emelkedett, folytatva az évek óta tartó tendenciát.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 7,0%-kal csökkent.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 0,8%-kal emelkedtek.


2020. júliusban: Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1104 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 48%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37%-a a nemélelmiszer-kiskereskedelemben, 15%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2020. január–júliusban, az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva: A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 1,1%-kal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,4, a nemélelmiszer-kiskereskedelemben 1,9%-kal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10,6%-kal csökkent az értékesítés volumene.