A kiskereskedelmi forgalom májusi adatai már élénkülést mutathatnak az áprilisi mélypont után az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett jelentése szerint áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma az előző év azonos időszakához képest, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 0,4 százalékkal, az iparcikkek zömét árusító nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 14,8 százalékkal, az üzemanyag kiskereskedelemben 26,3 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

    Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az adatokat kommentálva hangsúlyozta: jelentősen zuhant a kiskereskedelmi forgalom áprilisban a járványügyi veszélyhelyzet és a kiskereskedelmet is érintő korlátozó intézkedések miatt, a forgalom 10,2 százalékos éves visszaesése ugyanakkor kissé kedvezőbb a piaci várakozásnál.
    A szakértő szerint bár a korlátozások részben életben maradtak, a rendkívüli, soha nem látott mértékű visszaesés nem ismétlődik meg májusban,  az élelmiszer- és a nem-élelmiszer kereskedelem enyhe élénkülésére számít.
    A veszélyhelyzet nagy nyertese egyértelműen a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volt. Virovácz Péter kommentárjában úgy fogalmazott: márciusban kisebb csalódást keltett a 40 százalék körüli növekedési adat, de a korlátozások teljes körűvé válásával a fogyasztók egyértelműen az online vásárlást preferálták, 104 százalékkal nőtt az előző év áprilisához képest a forgalom.

    Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte: azok az üzletek, amelyek vidéken május elejétől, a fővárosban és Pest megyében május közepétől újraindulhattak, várhatóan viszonylag gyorsan a korábbihoz hasonló forgalmat produkálhatnak, és a kiesett forgalom egy részét is bepótolhatják.
    Az üzemanyag-forgalom helyreállása ugyanakkor az irodai munkavégzéshez való nem teljes visszatérés és a mérsékelt turizmus, illetve nemzetközi utazások miatt lassabb lesz és itt a korábbi fogyasztás bepótlása sem várható - jelezte.
    A szakértő szerint a következő hónapokban az áprilisinál kedvezőbb adatok várhatók, a májusi adat azonban a fővárost és Pest megyét érintő korlátozások, valamint ezzel párhuzamosan az elmaradt vásárlások bepótlása miatt jelentős bizonytalanságot rejt.

    Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzőjének kommentárja szerint májusban már lényegesen kisebb lehet a visszaesés mértéke, júniustól pedig ismét növekedést mutathat a kiskereskedelmi forgalom. A járványhelyzet előtti szint elérése az idei év végén, a jövő év elején várható, a külföldi vásárlókra építő üzletek kilábalása azonban későbbre tehető.
    A szakértő éves átlagban 1,5 százalékos növekedésre számít, amit jövőre 5 százalék feletti növekedés követhet.
    A kiskereskedelem élénkülését támogatja a kiemelkedő, január-márciusi 9,1 százalékos bérnövekedés, az egészségügyben és oktatásban megvalósuló további kétszámjegyű béremelések, a háztartások megtakarításainak elmúlt években történt látványos növekedése, a számos szolgáltatás leállása miatt megugró megtakarítások, valamint a következő hónapokban várható elhalasztott fogyasztás megjelenése is - mutatott rá.
    Ezzel szemben a megugró munkanélküliség, a bércsökkentések, a részmunkaidők és fizetés nélküli szabadságok hátráltathatják a kilábalást, bár egyes ágazatokban már megkezdődött a munkaerő visszavétele is, így a munkaerőpiac stabilizálódhat - jelezte Suppan Gergely.

    Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője úgy látja, még bizonytalan, hogy a kiskereskedelmi forgalomra pontosan milyen hatással lesz a járvány. Kommentárja szerint elképzelhető, hogy június-júliusban az üzletek bezárása miatt elhalasztott fogyasztások egy részét pótolják a vásárlók.
    A szakértő ugyanakkor kiemelte, hogy forgalom alakulását nagyban befolyásolja majd a bérek, a foglalkoztatottság szintje, a munkanélküliség alakulása. Hozzátette azt is, hogy a visszaeső autóvásárlások lefelé húzzák majd a mutatót. Kérdésesnek tartja, hogy mennyire válnak óvatosabbá a háztartások, azaz inkább a megtakarítások felé fordulnak-e. A járvány egy esetleges újabb hulláma szintén befolyásolhatja a kiskereskedelmi forgalom alakulását - összegezte.
    Németh Dávid májusban kisebb forgalomra számít az egy évvel korábbinál, júniusban-júliusban viszont emelkedésre.

 

mti