A SPAR Ausztria csoport országaiban (Magyarország, Észak-Olaszország, Szlovénia, Horvátország) jelentős eredményeket sikerült elérni a vállalatcsoport környezeti fenntarthatósági stratégiájának égisze alatt: az utóbbi egy év során negyedével csökkent az üvegházhatású gázkibocsátás a résztvevő országok összesített adatait figyelembe véve. A cégcsoport egyik legfontosabb törekvése, hogy a vásárlók színvonalas kiszolgálását fenntartható, környezetbarát és energiatakarékos működéssel érje el.  

Elkészült a SPAR Ausztria csoport tavalyi évre vonatkozó fenntarthatósági jelentése, amelyből kiderül: több területen is nagy lépést tett a vállalatcsoport a káros anyagok kibocsátásának csökkentése, az újrahasznosítás és az energiatakarékosság terén, s mindez jórészt az áruházak korszerűsítésének köszönhető. Az új üzletek ugyanis átlagosan 17 százalékkal kevesebb energiát igényelnek, mint a 10-15 évvel ezelőtt felújított egységek. Az üvegházhatású gázok kibocsátása az élelmiszer-kiskereskedelmi üzletág tekintetében összességében 25,8 százalékkal csökkent éves szinten. Ennek legfőbb oka, hogy Magyarországon és Szlovéniában a vásárolt villamos energiát átállították a zöldebb villamos energiát vagy atomenergiát termelő forrásokra és az ezzel járó alacsonyabb szén-dioxid kibocsátásra. 2015 óta, a SPAR Ausztria csoport a teljes működési területén, valamennyi leányvállalatát beleértve, 45,5 százalékkal csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását, az értékesítési terület növekedésével együtt is. 

Hetven százalékos újrahasznosítási arány  

„A vállalatcsoport, és ezen belül a SPAR Magyarország üzleti filozófiájának egyik sarkalatos pontja a környezettudatos működés. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a negatív környezeti hatásokat a minimálisra csökkentsük, melynek egyik alappillére a környezettudatosság népszerűsítése és az ehhez szorosan kapcsolódó eljárások széles körű alkalmazása. Az áruházaknál keletkező és értékesíthető másodlagos nyersanyagok – papír, műanyag – szelektálása szintén kiemelt fontosságú: az elmúlt 30 év során ezen a téren alapvető változást értünk el, hiszen a kezdeti 46 százalékos újrahasznosítási arány mára több mint 70 százalékra nőtt” – fogalmazott Maczelka Márk, a SPAR Magyarország Kft. kommunikációs vezetője.   

A társaság energiafogyasztása elsősorban a villamos energia felhasználásából származik. A világítási és hűtés-fűtési rendszerek korszerűsítésének eredményeként a 2010-es bázisévhez képest sikerült csökkenteni a villamosenergia-felhasználásból eredő fogyasztást. A SPAR elsődleges kibocsátási forrása a működési helyszínekhez köthető villamos energia, a fűtéshez használt földgáz és távhő, illetve a saját flottához kapcsolódó üzemanyag-használat.  

Okos megoldásoktól az Év Zöld Kereskedője címig 

A SPAR Magyarország üzleteinek modernizálása során törekszik az energiatakarékos eszközök integrálására: a felújított áruházakba a legmodernebb hűtőberendezéseket és hűtőpultokat telepítik. A nagyobb üzletekben integrált hűtéstechnikai rendszert alakítanak ki, amelynek segítségével a hűtőbútorokból és hűtőkamrákból származó hő az épület fűtéséhez használható fel. A kisebb üzletegységeknél egy hasonló elven működő hűtéstechnikai rendszerrel kezelik a technológiai hűtést és a komfort fűtő-hűtő rendszert, optimalizálva az energia felhasználását. Az energiahatékonysági intézkedések során kiemelt szerepet kap a világítástechnika modernizációja is: fénycsöves lámpatesteket energiahatékony LED-lámpákra cserélik, amelyek jelentősen kevesebb energiával beérik, mint a hagyományos izzók. 2020-ban a SPAR kiskereskedelmi áruházláncként elnyerte Az Év Zöld Kereskedője címet a környezettudatos vállalatirányítás és a bevezetett fenntarthatósági intézkedései miatt.  

Háttér 

A SPAR Ausztria csoport 2013 óta készíti el fenntarthatósági jelentését a vállalatcsoport fenntarthatósági törekvéseiről és intézkedéseiről a termékek, a munkavállalók, a környezet és a társadalom tekintetében. Ez a jelentés 2016 óta nemcsak az ausztriai élelmiszer-kiskereskedelmi üzletág tevékenységét tartalmazza, hanem – többek között – a SPAR Magyarország adatait is.  

A SPAR Ausztria csoport 2021-ben is következetesen dolgozott a fenntarthatósági stratégiáján. A hangsúly ismét a fenntartható kínálatra helyeződött, vagyis arra, hogy a kínált termékek minél nagyobb arányban lehetőség szerint a régióból származzanak, az élelmiszerek megfeleljenek az elismert táplálkozási ajánlásoknak, és csökkenjen a termelés és a feldolgozás környezetre gyakorolt negatív hatása. Az energetika és technológia területén folyamatosan dolgoznak az üzletek korszerűsítésén, a legkorszerűbb világítási, fűtési és hűtési technikát alkalmazva. A SPAR Ausztria csoport folyamatosan figyelemmel kíséri ezen klímavédelmi intézkedéseik hatását és sikerességét, szigorította a meglévő klímavédelmi célokat és kiterjesztette azokat a cégcsoport valamennyi országára. Ez biztosítja, hogy a társaság klímavédelmi stratégiája összhangban legyen a párizsi klímavédelmi konferencia céljaival.