Csatlakozott a Tudományos Alapú Célkitűzések kezdeményezéshez (SBTi), és meghatározta rövid távú dekarbonizációs céljait a Raben Group. Ezek szakértői jóváhagyása igazolja, hogy a cégcsoport által kijelölt szén-dioxid-csökkentési pálya összhangban van a jelenlegi tudományos ismeretekkel, és ténylegesen hozzájárul ahhoz, hogy a globális felmelegedés mértéke az iparosodás előtti időkhöz képest az évszázad végére 2 Celsius-fok alatt maradjon. 

Az SBTi egy globális testület, amely arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy ambiciózus kibocsátáscsökkentési célokat határozzanak meg az éghajlattal kapcsolatos legutóbbi ismeretek fényében. Világszerte arra összpontosít, hogy a cégek 2030-ig megfelezzék a kibocsátásukat, 2050-re pedig elérjék a teljes emissziómentességet. Az SBTi a globális környezeti közzétételi rendszert működtető CDP, az ENSZ Globális Megállapodás, a World Resources Institute (WRI) és a Természetvédelmi Világalap (WWF) együttműködése. 

A hőmérséklet-emelkedés mértékének 2 Celsius-fok alatt tartása egy világszintű cél, amely által megfékezhető az éghajlatváltozás. A Világgazdasági Fórum Globális Kockázati Jelentése a következő évtized egyik legsúlyosabb veszélyforrásaként tekint a klímavédelmi intézkedések esetleges kudarcára. Mindeközben a 2020 végéig kinyilvánított és jóváhagyott klímapolitikákban foglalt vállalások szintje alapján az várható, hogy a globális átlaghőmérséklet mintegy 3 Celsius-fokkal emelkedik az iparosodás előtti időkhöz képest. Ez valamennyi szereplőt, beleértve a vállalatok képviselőit is, arra int, hogy ez az utolsó pillanat, és sürgősen részt kell vállalniuk a légköri emisszió visszaszorításáért és a klímaváltozás megállításáért vívott küzdelemből. 

Csatlakozni azokhoz a vállalatokhoz, amelyek tudományos alapon tűzték ki kibocsátáscsökkentési céljaikat nem csupán megtiszteltetés, hanem mindenekelőtt óriási elkötelezettség. Hiszem, hogy mindannyian, de különösen a vállalatok, felelősséggel tartozunk a bolygónk jövőjéért. Azzal, hogy célokat tűzünk ki, és hitelesíttetjük azokat az SBTi szakértőivel, folyamatosan azért dolgozunk, hogy csökkentsük a környezetre gyakorolt hatásunkat, és továbbra is a Párizsi Megállapodás által kijelölt utat szeretnénk járni a klímaváltozás elleni harcban – mondta Ewald Raben, a Raben Group vezérigazgatója. 

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület 2022-es jelentésének megjelenése után a vállalat új, a korábbinál is ambiciózusabb célokat tűzött maga elé, amelyek immár a teljes értéklánc számára emissziócsökkentést irányoznak elő. Ezeknek a jóváhagyásával az SBTi megerősítette, hogy összhangban vannak a 2015-ös Párizsi Megállapodás éghajlatvédelmi törekvésével, azaz a globális átlaghőmérséklet-emelkedés 2 Celsius-fok alatt tartásával. 

A csökkentés mértékének az SBTi módszertana szerinti meghatározása csak a kezdet. Ahhoz, hogy teljes mértékben elérjük a céljainkat, nemcsak saját magunk, hanem az ellátási láncunkban szereplő valamennyi partnerünk bevonására is szükség van. Együttműködés nélkül az értékközösségen alapuló párbeszéd, a globális célok és megállapodások kidolgozása lehetetlen – fejtette ki Ewelina Jabłonska-Gryżenia, a Raben fenntarthatóságért felelős vezetője. 

A Raben Group új rövid távú céljai a közvetlen (Scope 1) és közvetett (Scope 2) kibocsátás 38,7 százalékos csökkenésével számolnak 2030-ig (az azonos szinteken mért 2020-as értékekhez képest). Ez a Raben Group saját flottája által végzett szállítási feladatokkal, valamint az épületek és a raktári infrastruktúra fenntartásával kapcsolatos emisszió mérséklését tartalmazza. Ezenfelül, a Párizsi Megállapodásban foglaltak elérése érdekében a Raben Group elkötelezte magát amellett is, hogy állandó fuvarozó alvállalkozóit – akik együttesen az egyéb közvetett kibocsátás (Scope 3) 77 százalékáért felelősek – 2026-ig szintén bevonja a klímaváltozás elleni küzdelembe, és számukra is a tudományos ismeretekkel összhangban álló emissziócsökkentési célokat tűz ki. 

A célok meghatározásához átfogó szemléletre és az üzleti folyamatok, azok éghajlatra gyakorolt hatásának alapos elemzésére volt szükség. Ennek érdekében a Raben Group a folyamat során mindvégig igénybe vette a Deloitte támogatását. 

Az SBTi-hez ma olyan vállalatok csatlakoznak, amelyek tisztában vannak az azonnali cselekvés igényével, és tudják, hogy átfogó megközelítésre van szükségük a saját kibocsátásuk visszaszorításához, beleértve a teljes ellátási lánc bevonását is. Egy nagyra törő, tudományos alapokon nyugvó dekarbonizációs stratégia megalkotása számos belső érdekelt részvételét igényli, és nagyon gyakran olyan célok meghatározását, amelyek a jelenlegi technológiai fejlesztéseket figyelembe véve nem érhetők el egykönnyen – mondta Tomasz Gasiński, a Deloitte fenntartható fejlődéssel foglalkozó csapatának igazgatója, a klímaváltozás és az ESG kockázatok terén vezető tanácsadója.