Németországban a Real több lépésben teszi elérhetővé a vásárlók számára a műanyag zacskó nélküli vásárlást a gyümölcs- és zöldségosztályon.

Első lé­pésként 2019 február végétől a műanyag zacskókat újrafelhasználható hálóra cserélték. Idővel a műanyag zacskók teljesen eltűnnek majd a részlegről, és 2020 végére a vásárlók választhatnak, hogy a pénzbe kerülő, mosható, újrafelhasználható hálóba vagy az ingyenes, újrahasznosított papírzacskóba helyezik a gyümölcsöt, zöldséget.
 „A műanyag zacskók teljes elhagyásával a részlegen évente 70 millió műanyag zacskóval csökkentjük a felhasználást. Ez több mint 140 tonna műanyagnak felel meg” – mondja Patrick Müller-Sarmiento, a Real vezér­igazgatója.
A behúzó zsinórral ellátott, tartós, újrahasznosítható hálók erős poliészterből készülnek és kényelmesen szállíthatók. A szennyezett hálókat mosógépben lehet tisztítani, az elszakadt háló pedig újrahasznosítható. Természetesen a vásárlók számára ingyenes alternatíva is elérhető lesz újrahasznosított papírzacskók formájában. 
„A fenntarthatóság egyre fontosabb szempont vásárlóink számára” – mondja Patrick Müller-Sarmiento. „Az embereknek már nemcsak az a célja, hogy finomat egyenek, hanem az is, hogy ezt tiszta lelkiismerettel tehessék. Célunk, hogy 2030-ra minden termékünk fenntartható legyen.”

Az újrafelhasználható hálók bevezetése mellett Német­országban a Real más projekteket is folytat a csomagolási hulladék és a műanyag hulladék csökkentésére, megszüntetésére. A tavalyi év óta például a vásárlók saját visszaváltható dobozt is használhatnak a hús, felvágott vagy sajt vásárlásához. Az eldobható műanyag szatyor már 2017 óta eltűnt a boltokból.