A P&G legújabb, öt országot lefedő tanulmánya szerint a fogyasztók 73 százaléka szeretne többet tudni arról, hogy a háztartásban hogyan lehetnének fenntarthatók a választásai,

és a szülők 82 százalékát gyermekei inspirálják környezetkímélőbb magatartásra.[i] A vállalat elkötelezett a felelős fogyasztásra való nevelésben, legújabb programjával az általános iskolák alsós diákjainak kíván segítséget nyújtani a környezettudatos szokások kialakításában. Az Öko-szokások világa a vállalat legújabb hosszútávú programja iskolás gyermekek, szüleik és tanáraik számára, melynek első lépcsőjeként környezettudatos viselkedést oktató videósorozatot jelentetett meg Lengyelország után Csehországban és Magyarországon is.

 A háztartások energiafelhasználását érintő mindennapos döntéseink pozitív hatással lehetnek a bolygóra az üvegházhatású gázkibocsátás, az áram- és a vízfelhasználás csökkentésével. A globális üvegházhatású gázkibocsátásért felelős 28 szektor között a „háztartások” az első három helyen állnak, kibocsátásuk akkora, mint a közúti személy- és áruszállításé.[ii] A háztartásokban felhasznált villamos energia mennyisége 2050-re várhatóan csaknem duplájára nő. [iii]

 

A P&G fogyasztói felmérése szerint 10 megkérdezettből 8 aggódik a klímaváltozás hatásai miatt, viszont az emberek kevesebb mint fele hoz a háztartásban környezettudatos döntéseket, amelynek legfőbb akadálya a tudás hiánya. A vállalat elkötelezett a környezettudatos fogyasztásra való nevelés széleskörű támogatásában, legújabb programjával abban segít, hogy kis változtatásokkal, játékosan, a gyerekekkel együtt hogyan hozhatunk létre hatalmas, bolygónkat érintő változásokat az otthoni szokásaink alakításával.

 

Minden otthon kezdődik. A P&G felmérése rávilágított, hogy a környezettudatos választások legfőbb mozgatói és ösztönzői a gyerekek, akik egyre komolyabban befolyásolják az otthoni döntéseket és a családtagokat pozitív cselekvésekre ösztönzik. A COVID-19 világjárvány miatt időnk legnagyobb részét most otthon töltjük, így természetes, hogy több vizet és áramot használunk, és több hulladékot termelünk. A jelenlegi helyzet ezért jó alkalom arra, hogy az egész család elgondolkozzon, hogyan tudná észszerűbben használni a vizet és az áramot, vagy hogy a keletkezett hulladék kevésbé legyen káros a környezetre.

 

A P&G Öko-szokások világa nevű programjának keretén belül most oktatóvideókkal és tippekkel segíti az iskoláskorú gyermekek természetvédelemmel és ökológiával kapcsolatos mindennapi szokásainak formálását. Az oktatóvideókat a vállalat a hazai gyáraival kapcsolatban álló iskolákkal közösen szervezett hulladékgyűjtési program keretén belül tervezte az iskolákban elindítani, azonban a járványhelyzet miatt ezt a programot későbbre halasztották, így a kisfilmek ITT érhetők el.

 

Az oktatóanyagok három területre összpontosítanak: a vízre, az energiára és a hulladékra, és segítségükkel a gyerekek számukra érthető módon és szórakoztató formában tudják elsajátítani a környezettudatos magatartást. A felvilágosító kisfilmek segítséget nyújtanak a tanároknak a környezeti nevelésben, és a szülőknek is ötleteket adnak az otthoni változtatások közös kialakításához.

 

„Hatalmas kihívással nézünk szembe a környezetszennyezés által generált éghajlatváltozással  kapcsolatban. Már a legfiatalabb korosztálynál környezettudatos szemléletet kell kialakítanunk, ezért most szakértői ismereteinket és tapasztalatainkat értékes programmá alakítottuk, amelynek köszönhetően minden általános iskolai tanár érdekes módon oktathatja diákjait a felelős fogyasztás és az ökológia területén. Az oktató anyagok segítenek a szülőknek is, hogy otthon játékos formában vezessenek be környezettudatos változásokat.“ – mondta Krubl Yvette, a Procter & Gamble kommunikációs vezetője.

 

 

[i] Toluna survey, Global average (UK, US, FR, DE, CANADA) n=5371, Feb 2021).

[ii] Climate Watch, WRI 2020 

https://ourworldindata.org/ghg-emissions-by-sector

[iii] https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=42342