Csaknem 3 milliárd forintból épült, PET-palackok teljes újrahasznosítását szolgáló innovációs kutatóközpontot avattak fel ünnepélyes keretek között a Karcagi Ipari Parkban pénteken.        

A csomagolóanyagoknak kulcsszerepük van az élelmiszer-biztonságban – állapították meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) képviselői és laboratóriumi szakemberek egy október eleji konferencián.

A Tetra Pak ma ünnepélyes keretek között felavatta továbbfejlesztett és kibővített csomagolóanyag-gyártó üzemét Budaörsön. Az összesen 14 milliárd forint saját tőkéből megvalósított beruházás eredményeként a budaörsi gyár ezentúl előre laminált öntőnyílással ellátott csomagolást is képes gyártani.

A Tesco 45 millió palack sajátmárkás ásványvizet értékesít évente, valamint napi 125 ezer palackkal szállít üzleteibe, hogy a nyáron megnövekedett fogyasztást ellássa. Az áruházláncnak felvállalt célja a környezeti terhelés minimumra csökkentése, hiszen Magyarországon évente 1,4-1,6 milliárd PET-palack hulladék keletkezik, aminek alig 20 százalékát hasznosítják újra.

Két, a környezeti terhelés csökkentésére kifejlesztett Tetra Pak italos karton is díjat nyert a világ legrangosabb csomagolási versenyén, a WorldStar Awardson. A nemzetközi zsűri a fenntarthatósági díj arany fokozatát is a Tetra Paknak ítélte a cukornád alapú polietilénnel készült csomagolásért.

Mintegy harmadával csökkenti a kiskereskedelmi cégek áruházi polcok feltöltésével kapcsolatos költségeit az ún. polcrakész csomagolások alkalmazása. A boltokon belüli pakolás élőmunkaigényének csökkenését a kiskereskedelmi szektoron belül a diszkontláncok tudják a legjobban kihasználni, amelyek ma már az általuk forgalmazott termékek mintegy 90 százalékát kínálják hasonló kiszerelésben.

További cikkeink...

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek