A hajkozmetikumok globális piaca az utóbbi években ugyanolyan dinamikusan fejlődést mutatott, mint a szépségipar más szektorai. Szakértők kulcsfontosságú trendeket írnak körül a hajápolásban.

A hajápoló szerek gyártói arra összpontosítanak, hogy a fogyasztók egyéni igényeinek megfelelve minden hajtípust és hajtextúrát figyelembe vegyenek.

Nagy-Britanniában a hajkozmetikumok piaca 2017-ben 4,5%-kal csökkent, de egy évvel később 2018 júniusáig már 2,8%-os növekedést jegyeztek 1,2 milliárd fonthoz közelítve, közölte az Euromonitor International. Világméretekben a hajápolás piaca 2018-ban becslések szerint 5%-kal növekedni fog 78,9 milliárd dollár értékig.

A fogyasztók egyre tudatosabbak abban a tekintetben, hogy milyen összetevők vannak az ételeikben, italaikban, vagy a kozmetikai célból használt termékekben, ezért nő az érdeklődés a természetes és az élelmiszer-eredetű összetevők iránt. Az olyan összetevők alkalmazása, amelyek gazdagok antioxidánsokban, jobb pozíciót érhetnek el a haj védelmében és a szennyeződések okozta károsodás csökkentésében. Az ételekben meglévő és antioxidánsokban gazdag komponensek egyike azoknak a trendeknek, amelyek a konyhából hatoltak be a szépségipar világába.

Különösen a fiatal fogyasztók követelik a kozmetikai szerek összetételének átláthatóságát. A márkás termékeknek erősíteniük kell ezt az érzetet, hangsúlyozva a divatos komponensek, illetve a vitaminok és az ásványi anyagok használatát, amelyek összekapcsolódnak a bőr és a haj szebb megjelenésével, és ki kell használniuk az összetevők egyedi tulajdonságait.

Szintén nagy lehetőség rejlik a növény- és gyógynövénykivonatok alkalmazásában a hajápolás terén. A haj védelmet és regenerálást igényel a modern ember stresszes életmódja miatt.  A haj védelmén túl, a márkás termékeknek tartalmazniuk kell olyan természetes kivonatot, amely nem csak a hajat tisztítja meg a toxinoktól, hanem a fejbőrt is. A szennyeződés az elhalt sejtek felső rétegébe juthat, és a nem tisztított, zsíros fejbőr korpásodni kezd. Ezért az antioxidáns összetevőjű és gyulladásgátló készítmények szintén keresettek. Divatosak a vérkeringésre jó hatást gyakorló készítmények, amelyek elősegítik az egészséges haj megtartását, megvédik a fejbőrt a viszketéstől, a fertőzésektől és megakadályozzák a hajszálak gyengülését, elvékonyodását.

A legújabb hajápolási trendekben szívesen használt összetevők a rózsaszín só, a moringa, az indiai lótusz és a kurkuma.