Hírek
Tipográfia

A búza csaknem 80 százalékát learatták Zala megyében, a hektáronkénti átlaghozam 5,1 tonna, a termés minősége a sok csapadék miatt rosszabb a megszokottnál - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke pénteken az MTI-vel.

    A búzát 23 391 hektáron aratták le, az 5 ezer hektáron termelt árpa és a 96 hektáros magborsó betakarítása pedig befejeződött Zala megyében: árpából átlagosan 5 tonna, magborsóból 2,65 tonna termett hektáronként - ismertette Süle Katalin.
    A repce aratását a gazdák befejezték az olajos növény hektáronkénti átlaghozama 2,8 hektár volt. A 1457 hektáros tritikálé 70 százalékát aratták le, a hektáronkénti átlagtermés 4,4 tonna. A tavaszi árpa átlaghozama 4,2 tonna, az 1533 hektáros terület felén végeztek a betakarítással. 
    Hozzátette: a sok csapadék miatt a termés minősége rosszabb a megszokottnál. Az őszi árpánál a hektolitersúly alacsonyabb az elvártnál. Az őszi búzánál is jeleztek problémát a hektolitersúllyal kapcsolatban, a felvásárlók szerint az eddig leadott termés 70-75 százaléka a takarmány minőségű.  
    A gyakori esőzések akadályozzák a betakarítást és romlik a learatott termés minősége. Ugyanakkor a sok csapadék miatt a napraforgó-, a kukorica- és a szójavetések szépek. 
    A növényvédőszeres kezelések jól sikerültek, kártevők nem mutatkoznak a földeken és egyelőre - napraforgóból, kukoricából és szójából - kiemelkedő termésmennyiség várható.

 

mti

hírlevél feliratkozás

newsletter

WorldFood Poland

wfp2019

Hipermarketek