Hírek
Tipográfia

Fontos választékbővítők lehetnek a korai kajszifajták, ezért a piaci igények kiszolgálására alkalmas korai fajtákat mutattak be a gazdáknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága (Nébih-NKI) szerdán a Tordasi Fajtakísérleti Állomáson.

    A NAK közleménye szerint a kajszi egyre népszerűbb a termelők körében, mert a nagyobb értékű kertészeti termékek közé tartozik. 
    Kajsziból a jobb években 40 ezer tonnás termés is elérhető, ezt azonban jelentősen befolyásolja a tavaszi virágzáskori időjárás. Az elmúlt öt évben 18-34 ezer tonna között alakult a termés. 
    A magyar kajszi kiváló tulajdonságait külföldön is elismerik. Hosszú évek óta egyike a legmagasabb áron értékesíthető magyar kertészeti exportcikkeknek. A magyar kajszi fő célpiaca Németország, ahova 4-6 ezer tonnát szállítanak évente a magyar termesztők. 
    Tavaly 5214 hektáron volt kajsziültetvény Magyarországon, ez 6 százaléka a közel 90 ezer hektár gyümölcsterületnek. A kajszi legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén, ahol mintegy 1500 hektár ültetvény található. 
    Ennek mintegy harmadán a "Gönci magyar kajszi" terem. Nagyobb termesztő területek találhatók még Bács-Kiskun (830 hektár), Pest (640 hektár), Fejér (496 hektár), Tolna (453 hektár), Somogy (305 hektár) és Heves (287 hektár) megyékben - olvasható az összegzésben.

 

 

mti

hírlevél feliratkozás

newsletter

Hipermarketek